Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

MarianM

Zadanych pytań: 30

14.03.2016 18:13

Jak zrobić idealna bezę ? Piekę sernik z bezą pięknie mi beza rośnie wył. piekarnik i niezależnie czy zostawię w uchylonym, czy wyciągnę ciasto - beza mi opada i robi się podeszwa.

Odpowiedzi (27)

Iwusia

Zadanych pytań: 242

14.03.2016 22:08

jeśli chodzi o bezę na serniku, też niekiedy mi opada, ale polecam dodać troszkę mąki ziemniaczanej lub budyniu oraz pół łyżeczki octu. Jak wykładam bezę na sernik to wcześniej już zmniejszam temp. do ok 150'C i dopiero wykładam bezę. Dobrym rozwiązaniem jest też dodanie kokosu, wtedy pianka jak opadnie nie będzie "podeszwą" ;))

Róża1

Zadanych pytań: 7

14.03.2016 22:09

oczywiście cukier też ;-)

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

14.03.2016 22:16

rzadko bezę piekę bo też mi nie wychodzi, poczytam wszelkie rady

Iwonakk

Zadanych pytań: 0

14.03.2016 22:19

Do bezy nie dodaje się niczego poza cukrem, ewentualnie szczyptą soli. Podstawą łatwego pieczenia jest dobry piekarnik, który pozwala na precyzyjne ustawienie temperatury. W starym piekarniku beza wychodziła mi raz na 5 prób, teraz wychodzi za każdym razem.

Alex_M

Zadanych pytań: 119

15.03.2016 05:56

bezę piekę tak: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/292663/pavlova-z-bita-smietana-i-brzoskwiniami.html i nie opada. na serniku nigdy nie piekłam więc nie mam sprawdzonej

adelajda

Zadanych pytań: 234

15.03.2016 13:11

Dodaję tylko cukier i szczyptę soli do bezy na sernik , jeszcze nigdy nie upadła

Benita

Zadanych pytań: 1

15.03.2016 14:03

Dobrze posłuchać fajnych rad, bo mi również baza czasami opada.

Konczi

Zadanych pytań: 632

15.03.2016 14:45

Ja również szukam tego idealnego przepisu więc za wszystkie wskazówki dziękuję :))

gosia56

Zadanych pytań: 466

16.03.2016 09:50

do bezy dodaję 1-2 łyżki bułki tartej

gosia56

Zadanych pytań: 466

16.03.2016 09:50

do bezy dodaję 1-2 łyżki bułki tartej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak