Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

MarianM

Zadanych pytań: 30

14.03.2016 18:13

Jak zrobić idealna bezę ? Piekę sernik z bezą pięknie mi beza rośnie wył. piekarnik i niezależnie czy zostawię w uchylonym, czy wyciągnę ciasto - beza mi opada i robi się podeszwa.

Odpowiedzi (27)

agaK.

Zadanych pytań: 311

16.03.2016 12:32

Raz próbowała upiec bezy ale mi nawet masa nie wyszła i się poddałam na razie, czytałam u jednej blogerki że ile razy bezę robić, tyle różnych wyjdzie, ciężko zrobić dobrą bezę.

MałaMi89

Zadanych pytań: 26

16.03.2016 21:52

Samej bezy nie piekłam, ale na serniku owszem i to często, bo mam dwa sprawdzone przepisy na sernik z bezą. Kiedyś też mi opadała, ale odkąd nauczyłam się ubijać białka ;) już nie opada! A chodzi o to, by po ubiciu białek (uwaga, żeby nie przebić!) utrwalić dobrze cukrem, czyli ubijać jeszcze długo - najmniej do momentu, aż rozcierając odrobinę piany w palcach cukier nie będzie wyczuwalny (a nawet dłużej). Dopiero tak mocno ubita piana (a z cukrem na pewno jej nie przebijemy) po upieczeniu nie opadnie. Takie samo ubijanie tyczy się też biszkoptów. Mam tu w księdze oba te przepisy i na jednym widać, że beza jest super - wysoka i taka jak trzeba, a na drugim (pieczonym zanim poznałam te wskazówki) prawie jej nie widać pod polewą :/

2milutka

Zadanych pytań: 134

16.03.2016 23:56

no cóż , nie zawsze wychodzi mnie długo się nie udawała a teraz tak :)

ben-ka

Zadanych pytań: 459

17.03.2016 19:59

Z bezą mam różne doświadczenia raz mi wyjdzie, a drugim razem nie:(

asiatok

Zadanych pytań: 15

17.03.2016 22:21

Bardzo często piekę bezę. Do bezy dodaję zawszę: szczyptę soli (przed ubiciem) oraz łyżkę mąki ziemniaczanej oraz łyżkę soku z cytryny. Zawsze mi się udaje :)

Ola1984

Zadanych pytań: 295

19.03.2016 08:02

Niska temp. pieczenia oraz dodatek cukru i mąki ziemniaczanej powinno pomóc.

pestka

Zadanych pytań: 424

19.03.2016 17:58

kiedyś też robiłam na serniku i beza mi opadła, trochę się zniechęciłam i już nie powtórzyłam tego przepisu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak