Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

molanka

Zadanych pytań: 14

09.09.2014 07:16

Jakie macie sposoby na ugotowanie gęstego domowego dżemu?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Konczi

Zadanych pytań: 632

09.09.2014 08:06

Duszenie samych owoców o różnej dojrzałości, całość oczywiście przygotowywane na niewielkim ogniu - pamiętając aby co jakiś czas mieszać

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

10.09.2014 06:47

ja długo smażę na wolnym ogniu, aby sok wyparował i wtedy jest dżem gęsty

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

09.09.2014 08:47

nie dodaję żadnych dodatków żelujących tylko sam cukier i owoce dość długo trzymam na ogniu aż sok z owoców odparuje

Odpowiedzi (32)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

09.09.2014 07:40

Daję owoce w trzech "fazach" dojrzałości. Te najbardziej dojrzałe miksuję, żeby w ich soku gotowały się pozostałe. Te mniej dojrzałe dodaję do zmiksowanych - one się rozgotują. I te dojrzałe ale twarde - kroje na kawałki i dodaję na końcu do pozostałych - ugotują się ale nie rozgotują, dzięki czemu w dżemie mam kawałki owoców. Całość razem z cukrem gotuję często mieszając do czasu aż całość stanie się bardzo gęsta, przekładam gorące do słoików i zakręcam - nie odwracam słoików bo często dżem przylega do denka i już nie opada na dno.

kate.500

Zadanych pytań: 1516

09.09.2014 07:54

Moja mama lekko dusi same owoce dodając cukier żelujący.

Margo1

Zadanych pytań: 2141

09.09.2014 08:27

Daję cukier do owoców ,kroje je na niezbyt małe kawałki ,takie średnie ,wstawiam na gaz i mieszam ,dodaje też 2 łyżki miodu

berys18

Zadanych pytań: 1434

09.09.2014 08:42

odpowiednio długo podgrzewam, aż woda odparuje

migotka28

Zadanych pytań: 20

09.09.2014 09:08

albo trzeba dodać srodek żelujący albo dłogo gotować czesto mieszająć aby woda odparowała

Habibi

Zadanych pytań: 690

09.09.2014 09:18

jeśli nie dodaję czystej pektyny lub żel-fixu (tak jak np przy powidłach śliwkowych, czy z innych owoców) - długo duszę odparowując nadmiar płynu (sprawdza się duszenie w piekarniku - wtedy nie trzeba mieszać) - a jak owoce mają nadmiar soku, to go odcedzam i pasteryzuję osobno, dosładzając tak, jak mi pasuje

IZABELA29

Zadanych pytań: 666

09.09.2014 09:19

czas smażenia musi byc odpowiedni

Wiktoria29

Zadanych pytań: 18

09.09.2014 09:30

gotuję 2 razy aż odparuje woda, trzeba stale mieszać aby się nie przypalił, odstawiam na noc i znowu gotuje następnego dnia i dopiero dodaję cukier albo jeśli nie mam tyle wolnego czasu dodaję po prostu cukier żelujący

wwwiolka

Zadanych pytań: 22

09.09.2014 09:44

Najlepiej mieć garnek nieprzywierający z grubym dnem i bardzo długo gotować, aż sok odpowiednio odparuje.

Alex_M

Zadanych pytań: 119

09.09.2014 10:26

trzeba długo gotować, ciągle mieszając, żeby nadmiar wody odparował :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak