Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Naczynia i wyposażenie kuchni- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

anemon

Zadanych pytań: 163

29.10.2013 17:34

Jeśli pieczecie ciasto np. sernik, makowiec czy jabłecznik w foremce z nieprzywierającą powłoką , to jak je później kroicie? Chodzi mi o to jak to zrobić, żeby nie zniszczyć tej powłoki.

Najlepsze odpowiedzi (3)

anemon

Zadanych pytań: 163

29.10.2013 17:40

Też tak robię, ale to właściwie znaczy, że niepotrzebnie wydaje się pieniądze na droższą blaszkę.

mysza75

Zadanych pytań: 96

29.10.2013 21:49

wykładam ciasto z formy i dopiero kroję nożem

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

29.10.2013 19:56

zawsze piekę na papierze i delikatnie kroję

Odpowiedzi (28)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

29.10.2013 17:38

ja zawsze wykładam formę papierem. wyjmuję wtedy ciasto i nie niszczę formy

Alex_M

Zadanych pytań: 119

29.10.2013 17:46

no niepotrzebnie ;) dlatego kupuję najtańsze formy :)

ONY_za_kare

Zadanych pytań: 116

29.10.2013 17:50

nie mam takiej formy. więc wykładam papierem albo folią alu. właśnie też ciekaw byłem jak później kroić żeby nie porysować

Ela_K

Zadanych pytań: 13

29.10.2013 17:54

są takie specjalne noże czy łopatki plastikowe i tym można spokojnie kroić chyba tuperware ma takie

ben-ka

Zadanych pytań: 459

29.10.2013 17:57

Kroję pierwszy kawałek z "secem na ramienu",wyjmuję łopatką teflonową,a że mam tylko keksówkę,to podważam ciasto i przekładam na tackę.

Dorian

Zadanych pytań: 1093

29.10.2013 18:03

nie kroje w foremce, a wyjmuje z niej i dopiero kroje

anemon

Zadanych pytań: 163

29.10.2013 18:06

Też dochodzę do takiego wniosku, że kupowanie dużych form z powłokami mija się z celem, bo nie chcę ani uszkodzić blaszki, ani zniszczyć ciasta w czasie ewentualnego wyjmowania go z blaszki, a krojenie nożem z plastiku, też średnio do mnie przemawia, bo chcę mieć ciasto ładnie pokrojone ostrym nożem. Co innego keksówka, tortownica czy forma do babki.

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

29.10.2013 18:07

Nie używam właśnie dlatego foremek z tą powłoką. Miałem jedną i niedługo trwało, że nadawała się tylko na złom :)

anemon

Zadanych pytań: 163

29.10.2013 18:08

@Dorian, a jak wyjąć duży, wysoki np. sernik, żeby nie popękał ani w żaden inny sposób się nie zniszczył?

gosia56

Zadanych pytań: 466

29.10.2013 18:22

zawsze piekę na papierze i wyjmuję ciasto albo poprostu kroję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak