Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Naczynia i wyposażenie kuchni- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

anemon

Zadanych pytań: 163

29.10.2013 17:34

Jeśli pieczecie ciasto np. sernik, makowiec czy jabłecznik w foremce z nieprzywierającą powłoką , to jak je później kroicie? Chodzi mi o to jak to zrobić, żeby nie zniszczyć tej powłoki.

Odpowiedzi (28)

joanna30

Zadanych pytań: 50

29.10.2013 18:42

Nie mam formy ceramicznej tylko zwykłą i nie boję się, ze coś się jej stanie. Jak się za bardzo zużyje to kupie nową ;)

Dorian

Zadanych pytań: 1093

29.10.2013 18:56

proponuje wlozyc papier lub folie aluminiowa

SmacznaPyza

Zadanych pytań: 1620

29.10.2013 19:10

albo wyjmuję ciasto przed krojeniem z formy albo dzielę plastikowym nożem

Mniam

Zadanych pytań: 87

29.10.2013 19:49

Ja wyjmuję z foremki niezależnie czy jest z powłoką czy nie.

mufinka79

Zadanych pytań: 303

29.10.2013 20:18

Ja wykładam papierem do pieczenia, ale nie kroję w blaszce ciasta tylko najpierw je wyjmuję z formy.

teresa18

Zadanych pytań: 502

29.10.2013 20:26

patrząc na takie foremki zastanawiałam się , jak kroić ciasto aby ich nie uszkodzić i doszłam do wniosku że szkoda na to pieniędzy

Ola1984

Zadanych pytań: 295

29.10.2013 20:48

Mam taką formę z powłoką nieprzywierającą, którą dostałam do testów. Swoje zadanie świetnie spełnia, nie trzeba jej smarować tłuszczem, jednak jest problem o którym piszesz, czyli rysowanie powłoki ostrym nożem. Jeśli kroję w niej ciasto zawsze staram się nie docinać do końca, a kawałki wyjąć ręcznie. Sprawdza się ten patent, bo ciasto samo "wyskakuje" a powłoka się nie niszczy.

anemon

Zadanych pytań: 163

29.10.2013 21:01

Ja też na szczęście mam tylko jedną i tak naprawdę nie często ją używam, bo zawsze mam ten problem. Skoro z powłoką, to po co wykładać papierem, ale bez papieru trzeba się nagimnastykować z krojeniem, właśnie tak jak piszecie. Ale np. mam formę do babki, keksówkę czy formę do muffinek z taką powłoką i te formy świetnie się sprawdzają. Właśnie z nich ciasta same "wyskakują".

Luka Li

Zadanych pytań: 2

29.10.2013 21:24

można kroić specjalną silikonową łopatką.

Seba

Zadanych pytań: 1313

29.10.2013 21:30

foremkę wykładam papierem i upieczone ciasto bez żadnego problemu wyciągam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak