Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Christopher

Zadanych pytań: 31

31.07.2014 16:57

Jestem pod wrażeniem Waszych przetworów ogórkowych.Co robicie ,że nie miękną ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

IZABELA29

Zadanych pytań: 666

31.07.2014 17:14

gatunek to podstawa ,, rzadko mi się zdarz ,że mam puste czy miękkie ogórki.

anemon

Zadanych pytań: 163

31.07.2014 18:29

Ja zanim zakiszę ogórki zalewam je na kilka godzin wodą.

Margo1

Zadanych pytań: 2141

31.07.2014 19:45

Myślę ,że wszystko zależy od zalewy jaka sie zrobi, i od ogórka , moje nigdy nie były miękkie

Odpowiedzi (24)

Christopher

Zadanych pytań: 31

31.07.2014 17:00

W ubiegłym roku większa część była pusta w środku,a wydaje mi się ,że robię podobnie jak wszyscy. Jestem już tym zniechęcony.

IwonaKa

Zadanych pytań: 205

31.07.2014 17:06

czasem tez tak mam,a robię zawsze tak samo,wydaje mi się,ze to zalezy od gatunku ogórków

Janina

Zadanych pytań: 159

31.07.2014 17:20

To zależy od gatunku ogórków że są puste w środku ale również ważne jest aby ogórki nie były przerośnięte. Jak są malutkie to jest pewne, że będą dobre. Poza tym trzeba ogórki moczyć przed kiszeniem dość długo, ja ścinam końcówkę ogórka od ogonka. Obecnie syn przywiózł mi nowość, że ogórki przed zakiszeniem należy nakłuć widelcem . Muszę to sama wypróbować ;)

Smaczna_B

Zadanych pytań: 81

31.07.2014 17:27

http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1828 znalazłam ten artykuł , który wyjaśnia przyczynę

mysza75

Zadanych pytań: 96

31.07.2014 17:36

Moja mam mówi że ogórki dobre to podstawa. Najlepsze te od gospodarza, i gatunek odpowiedni. Nie lubię ciemnych ogórków mocno bo te mi nie wychodzą a już testowałam różne,. Jak mam ogórki ze wsi zawsze jest ok z nimi. Sklepowe mi się psują i śmierdzą czasami. Puste mi też się zdarzają. nie zniechęcaj się tylko szukaj dobrych ogórków od gospodarza

kuklik

Zadanych pytań: 604

31.07.2014 17:54

dobre ogórki to podstawa nie mogą być przenawozowane i dobry gatunek i najlepiej świeżo zerwane

Christopher

Zadanych pytań: 31

31.07.2014 18:11

Dziękuję za rady.Artykuł przeczytałem. Niby wszystko wiem i w ubiegłym roku ogórki były od gospodarza, ale..widocznie nie ten gospodarz..Może spróbuję rady Janiny i odetnę końcówki? Do końca sierpnia mam jeszcze czas.

ben-ka

Zadanych pytań: 459

31.07.2014 18:31

Raz miałam zepsute kiszone ogórki i znam przyczynę,a Ciebie Christopher proszę wejdż w wiadomości:)

migotka28

Zadanych pytań: 20

31.07.2014 18:59

to chyba jak piszą powyżej kwestia ogórków, ja mam z włąsnej uprawy nie nawożone i zawsze dobrze się przetrzymują, czasm się coś tam zdarzy jakiś miękki na wierzchu ale rzadko, ja jeszcze daje dużo chrzanu i czosnku

Katarzyna59

Zadanych pytań: 717

31.07.2014 19:51

zależy od gatunku ogórków, ja dodaję do kiszenia liście winogron, aby po ukiszeniu były twarde i nie były puste w środku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak