Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

olla85

Zadanych pytań: 24

22.01.2014 11:39

Kontynuując temat rosołu..Jaką wodą zalewacie mięso gdy zaczynacie go gotować: zimną czy wrzącą? Ja zawsze zimną. Ale spotykam się ostatnio z opiniami, że powinno zalewać się wrzącą bo wtedy nie powstają szumowiny. Ja jednak jestem wierna tradycyjnej metodzie gotowanie rosołu. Bo myślę, że to tradycyjny sposób, nawet w starych książkach kucharskich piszą, żeby zalewać zimną wodą.

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

22.01.2014 11:43

oczywiście, że zimną, bo wtedy mięsko ma szansę oddać cały smak do wywaru/rosołu! w gorącej można robić sztukę mięsa, aby smak pozostał wewnątrz i całość była soczysta :)

Beatris

Zadanych pytań: 43

22.01.2014 11:45

Ja zalewam zimną, bo tak mnie nauczyła mama.

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

22.01.2014 16:10

rosół gotuje w zimnej wodzie:)

Odpowiedzi (30)

mysza75

Zadanych pytań: 96

22.01.2014 11:41

Zawsze zalewam zimną wodą :-)

marzencia2007

Zadanych pytań: 394

22.01.2014 11:41

a ja zawsze stawiam wodę na piec a do niej wrzucam mięsko, jak już jest delikatnie ciepła :)

Milka100

Zadanych pytań: 76

22.01.2014 11:42

ja też do zimnej

Cranberry

Zadanych pytań: 34

22.01.2014 11:45

zimną wodą zalewam mięso

Barbara13

Zadanych pytań: 21

22.01.2014 11:46

Zawsze zalewam zimną wodą :)

wwwiolka

Zadanych pytań: 22

22.01.2014 11:48

Zalanie gorącą woda powoduje zamknięcie włókien w mięsie, przez co nie uwalnia się z niego białko z wodą, czyli tzw szumy. Rosół gotujemy jednak dla jak najsmaczniejszej zupy, więc zalewamy zimną. Dlatego mięso z rosołu smakuje jak wióry, bo oddało mu cały smak:)

babajaga1969

Zadanych pytań: 384

22.01.2014 11:49

do zimnej wody wkładam mięso - wtedy aromatów więcej wydobędzie się z mięsa zanim gorąca woda zamknie pory w mięsie

olla85

Zadanych pytań: 24

22.01.2014 11:57

wwwiolka i babajaga1969: Macie rację z tym zamknięciem włókien/porów. Tak właśnie się dzieje. Ktoś kto uważa, że powinno zalewać się gorącą wodą chyba kompletnie nie zna się na gotowaniu..

Niki22

Zadanych pytań: 46

22.01.2014 11:57

tylko zimna woda :)

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

22.01.2014 12:01

Zawsze zimna woda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak