Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

olla85

Zadanych pytań: 24

22.01.2014 11:39

Kontynuując temat rosołu..Jaką wodą zalewacie mięso gdy zaczynacie go gotować: zimną czy wrzącą? Ja zawsze zimną. Ale spotykam się ostatnio z opiniami, że powinno zalewać się wrzącą bo wtedy nie powstają szumowiny. Ja jednak jestem wierna tradycyjnej metodzie gotowanie rosołu. Bo myślę, że to tradycyjny sposób, nawet w starych książkach kucharskich piszą, żeby zalewać zimną wodą.

Odpowiedzi (30)

IZABELA29

Zadanych pytań: 666

22.01.2014 14:05

Zalewam zimną , dolewam gorącą

Alex_M

Zadanych pytań: 119

22.01.2014 14:06

zalewam zimną wodą

Róża1

Zadanych pytań: 7

22.01.2014 14:32

do letniej wody.

Janina

Zadanych pytań: 159

22.01.2014 14:45

Zagotowuje wodę w garnku i do wrzątku wkładam mięso;)

ZEWA

Zadanych pytań: 190

22.01.2014 15:06

zawsze zalewam zimną wodą

Passionforflavour

Zadanych pytań: 2

22.01.2014 15:35

Ktoś Cię wprowadził w wielki błąd. Szumowiny nie powstają w wyniku zalania mięsa zimną wodą. Szumowiny to białka zwierzęce i niezależnie od tego, jaką wodą zalewa się mięso - szumowiny powstają. Odnośnie Twojego pytania, to zalewam zimną/lodowatą wodą. :)

halina17

Zadanych pytań: 271

22.01.2014 16:31

Zalewam zawsze zimną wodą , wygotuje się wtedy smak z mięsa a o to chodzi nam w rosole , żeby był aromatyczny ,smaczny . Gorącą wodą można zalać mięso jeśli chcemy by smak zamknął się w mięsie czyli jakieś mięsa do sosu itp.

Ola1984

Zadanych pytań: 295

22.01.2014 17:21

Zdecydowanie gotuję mięso w zimnej wodzie. Ciepła, a tym bardziej wrząca ścina białko mięsa i przez to naturalne soki z mięsa, nadające rosołowi cały smak nie są uwolnione. Mamy smaczne mięso, ale mało esencjonalny rosół.

SmacznaPyza

Zadanych pytań: 1620

22.01.2014 18:45

gorącą wodą zalewa się mięso na rosół wtedy kiedy później z niego ma być np. sztuka mięsa w sosie - gorąca woda zamyka pory mięsa i powoduje, że soki pozostają w środku. Jeśli zależy nam na esencjonalnym i dobrym rosole to lepiej zalać zimną wodą żeby składniki dobrze się wygotowały oddając swój smak do płynu

Kasia36

Zadanych pytań: 463

22.01.2014 22:03

rosół zalewam zimną wodą

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak