Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

misia53

Zadanych pytań: 339

27.09.2013 01:04

Mam pytanie do osób robiących wypieki i znających się dobrze na mąkach - typach mąk tak jak anemon i jeszcze inne.... Nigdy nie kupowałam mąki poznańskiej, do czego ją używacie? Jest teraz w promocji moja ulubiona "Basia" ale nie ma tortowej tylko właśnie poznańska i wrocławska. Wrocławskiej nie chcę ,bo ciasto rzednie , wypróbowałam natomiast poznańskiej nie znam. Przeważnie kupuję tortową stąd moje pytanie...

Najlepsze odpowiedzi (3)

IZABELA29

Zadanych pytań: 666

27.09.2013 06:55

warto poczytać rad

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

27.09.2013 02:29

Kupuję mąkę "Basię" w "Netto" i nie mam do niej zastrzeżeń. Jest ona w 3 rodzajach-poznańska (zielona), wrocławska (pomarańczowa), tortowa extra (czerwona).BASIA - MĄKA TORTOWA EXTRA TYP 405 – idealnie nadaje się do Twoich wypieków, nadając im puszystość. BASIA - MĄKA POZNAŃSKA - zapewni elastyczność Twoim pierogom i kluskom. BASIA - MĄKA WROCŁAWSKA - sprawi, że naleśniki zawsze będą się udawać.

Margo1

Zadanych pytań: 2141

27.09.2013 08:01

Ja kupuję szymanowską i stosuję ją do pierogów, ciast i nigdy mnie nie zawiodła

Odpowiedzi (24)

pati100015

Zadanych pytań: 10

27.09.2013 04:18

Podstawowe typy mąk pszennych: 1.mąka tortowa, typ 400 – idealna do wypieku ciast tortowych; 2.mąka tortowa typ, 450 - polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo – tłuszczowych a przeznaczona do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich; 3.mąka krupczatka, typ 500 - polecana do ciast kruchych i półkruchych oraz parzonych i makaronowych, szerokie zastosowanie w kuchni domowej do wypieku babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów; 4.mąka wrocławska, typ 500 - polecana do ciast drożdżowych, francuskich, półfrancuskich, naleśników oraz zup i sosów; do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów; 5.mąka poznańska typ 500 - polecana do ciast kluskowych, pierogowych, na pizzę, a także do zasmażek i sosów; - do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek; 6.mąka luksusowa typ 550 - do wypieku ciast drożdżowych, naleśnikowych oraz kopytek, knedli, klusek, ciast smażonych; 7.mąka, typ 650 - mąka makaronowa do wypieku bułek,pierników,miodowników i ciast ciemnych,zasmażek;

Granita

Zadanych pytań: 249

27.09.2013 05:52

zgodnie z tym,co pisze gusia1000, stosuję mąkę poznańską do pierogów (też Basię:)))

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

27.09.2013 07:17

dobre i rzetelne porady...

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

27.09.2013 07:19

Stosuję dwie mąki tortową i krupczatkę, niewiele patrząc na inne cechy i jak dotąd wszystko mi wychodzi. Chętnie jednak czytam rady, być może w przyszłości się przydadzą:)

malina

Zadanych pytań: 4

27.09.2013 07:20

ja używam mąkę brzeską bo mam sprawdzoną

gosia56

Zadanych pytań: 466

27.09.2013 07:38

tez kupuję mąkę brzeską z naszego regionu

Janina

Zadanych pytań: 159

27.09.2013 07:55

Używam mąki tortowej tj.-450, chlebowej - 650, krupczatki i żytniej;)

Agnieszka-87-25

Zadanych pytań: 51

27.09.2013 08:05

ja mam swoją mąkę, ale jak już kupuję to tortowa dla mnie najlepsza jest do ciast

pestka

Zadanych pytań: 424

27.09.2013 08:14

kupuję mąkę brzeską oraz mąkę babuni- pszenną-650

Aga-25

Zadanych pytań: 3

27.09.2013 08:16

ja lubię tortową

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak