Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Malinka

Zadanych pytań: 302

29.04.2015 12:24

Mam pytanie dotyczące domowego pieczywa. Chodzi mi o to, czy macie jakiś sposób na to, by w trakcie pieczenia chlebek rósł do góry, a nie na boki? Już któryś raz mi się zdarzyło, że pięknie wyrośnięte pieczywo w piekarniku trochę się rozlazło... :)

Najlepsze odpowiedzi (3)

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

29.04.2015 13:04

Ja też piekę chlebek w foremkach (keksówkach) ,piekłam też w tortownicy i w naczyniach żaroodpornych ,zawsze ładnie wyrastał do góry...

Konczi

Zadanych pytań: 632

30.04.2015 06:57

foremki - pieczywo równiutkie i się nie rozleje

Damiano

Zadanych pytań: 0

30.04.2015 08:00

ja piekę w foremkach keksowych

Odpowiedzi (33)

Malinka

Zadanych pytań: 302

29.04.2015 12:25

Bo zastanawiałam się już nawet nad zakupem specjalnych foremek do tego celu, choć nawet nie wiem, czy takowe są... :)

berys18

Zadanych pytań: 1434

29.04.2015 12:25

mam dwie wąskie blaszki, więc mój chlebek rośnie tylko w górę

Alex_M

Zadanych pytań: 119

29.04.2015 12:45

ja piekę w foremkach, po 3 chleby na raz. kilka razy piekłam bez formy, gdy wstawiałam do gorącego piekarnika to było ok. ale raz wstawiłam do letniego i niestety urósł bardziej w boki niż w górę ;)

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

29.04.2015 12:56

Moze masz za luzne ciasto? u mnie tez tak sie dzieje, jak tylko troszke wiecej dodam wody do ciasta.

gosia56

Zadanych pytań: 466

29.04.2015 13:00

zawsze piekę w obręczy z tortownicy albo w keksówce

Malinka

Zadanych pytań: 302

29.04.2015 13:02

@berys18 w keksówkach też piekę, ale wychodzi prostokątny kształt, a chciałabym "normalny" podłużny :) @dwa pokoje z kuchnią to chyba nie w tym problem, bo czasem ciasto jest mocno zbite, a i tak rośnie nie tak jak powinno... :)

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

29.04.2015 13:06

również piekę w foremkach podłużnych foremkach

borgia

Zadanych pytań: 89

29.04.2015 13:29

Malinko piekarnik musi być gorący - 220-250*C. Potem w trakcie pieczenia możesz zmniejszyć temperaturę po jakichś 10-15 minutach. Chleb w tym czasie powinien urosnąć w górę, a skórka delikatnie się "zasklepić". Nie będzie miał czasu na rozlezienie się po bokach.

Malinka

Zadanych pytań: 302

29.04.2015 13:56

@borgia wypróbuję Twoja metodę :)

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

29.04.2015 14:19

ja również piekę w wąskiej formie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak