Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Malinka

Zadanych pytań: 302

29.04.2015 12:24

Mam pytanie dotyczące domowego pieczywa. Chodzi mi o to, czy macie jakiś sposób na to, by w trakcie pieczenia chlebek rósł do góry, a nie na boki? Już któryś raz mi się zdarzyło, że pięknie wyrośnięte pieczywo w piekarniku trochę się rozlazło... :)

Odpowiedzi (33)

Renata9

Zadanych pytań: 329

29.04.2015 15:17

Piekę zawsze w formach silikonowych i zawsze chlebek rośnie do góry, a wkładam dobrze rozgrzanego piekarnika

Janina

Zadanych pytań: 159

29.04.2015 15:29

Piekę w wąskich formach po trzy naraz. Ciasto rośnie mi trzy razy w naczyniu i czwarty raz w formach. Nie moze być więcej wyrośnięte niż równo z bokami formy i wstawione do bardzo gorącego piekarnika. Zawsze wyrasta mi bardzo pięknie;)

mysza75

Zadanych pytań: 96

29.04.2015 15:37

przed pieczeniem chleba nagrzewam piekarnik godzinę, przed włożeniem chleb spryskuję zimą wodą , piekę jak borgia Wstawiam do nagrzanego piekarnika a 250 stopni na 10 minut, potem na 160 stopni na 40 minut.

mysza75

Zadanych pytań: 96

29.04.2015 15:39

Zapomniałam dodać że piekę na kamieniu do pizzy i ten kamień nagrzewam, albo piekę też na płycie marmurowej

ilka01

Zadanych pytań: 6

29.04.2015 15:55

ja piekę w wąskich foremkach i rośnie tylko do góry

Smaczna_B

Zadanych pytań: 81

29.04.2015 16:06

Nigdy mi nie rósł na boki .. Nagrzewam najpierw piekarnik nastawiając maksymalną temperaturę (zazwyczaj 250 stopni C), po osiągnięciu tej temperatury wkładam chleb, a po ok. 10-15 minutach obniżam temperaturę do 220-230 stopni C. Ciasto też musi mieć odpowiednią konsystencję .Chleb pieczę się lepiej , gdy w piekarniku jest odpowiednia wilgotność . Ja wstawiam naczynie z wodą .Podsyłam link , gdzie można się dowiedzieć wszystkiego o pieczeniu chleba i Twoim problemie . http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/wyrastanie-i-formowanie-chleba

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

29.04.2015 16:14

mam foremke waka i zawsze piekę w takich

Malinka

Zadanych pytań: 302

29.04.2015 16:41

Dziękuję Wam wszystkim za cenne informacje :)

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

29.04.2015 17:45

moja mama piekła w wąskich długich blaszkach większych od keksówek ale były podobne :)

miodunka

Zadanych pytań: 45

29.04.2015 18:47

ja piekę w automacie i nigdy takiego problemu nie miałam, ale podejrzewam że przyczyna będzie temperatura piekarnika

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak