Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

misia53

Zadanych pytań: 339

28.03.2015 16:16

Mam pytanie odnośnie kapusty w rosole. Bardzo kontrowersyjna kwestia , jedni dają inni nie . Ja jestem zdecydowanie na nie . Kapusta moim zdaniem psuje mi tylko smak rosołu ( włoska )

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

29.03.2015 10:27

@misia53 - ja rosołu NIGDY nie gotuję pod przykryciem! Uważam, że trudniej wówczas kontrolować jego temperaturę (powinien lekko mrugać, a nie gotować się intensywnie) - zawsze przygotowuję go w dużym szerokim garnku BEZ pokrywki :) Jeśli mam włoską, to zawsze dodaję do rosołu, bo lubimy jej smak :) Ale gdy nie mam włoskiej to, w zależności od pory roku, dodaję kilka liści pekińskiej, kilka brukselek, kawałek brokuła czy kalarepkę, a jeśli uda mi się kupić jarmuż, to właśnie on wędruje do gara zamiast kapusty - wszystkie te warzywa należą do jednej rodziny kapustnych, mają podobny smak i aromat :) My lubimy, ale wiadomo, że każdy ma swój smak i nie wszystko każdemu musi smakować :) Podobnie jak z ilością warzyw w rosole - ja dodaję dość dużo marchewki (na każdy litr wody na rosół dodaję 1 dość dużą marchewkę), ale z selerem korzeniowym nie przesadzam (daję pół małego lub tylko cząstkę większego), bo po ugotowaniu staje się lekko kwaśny i może mi zdominować smak gotowego rosołu! Za to dodaję kilka łodyg selera naciowego,bo jest łagodny, a w sezonie także zielone gałązki korzeniowego, mały pęczek kopru i pęczek natki pietruszki, bo nadają pięknego aromatu i z gotowego rosołu, zanim go zjem - najpierw wyjadam wszelkie "chwasty" - por, liście selera, pietruszki, koperku, seler naciowy :)

misia53

Zadanych pytań: 339

28.03.2015 17:13

temat podsunęła mi Habibi ale więcej osób jest za dodaniem kapusty wystarczy poczytać przepisy . A ja znalazłam taki artykuł . Kontrowersyjna kapusta No właśnie, jakie warzywa można dodać do gotowania rosołu? Marchew, pietruszka, seler, por, cebula są nieodzowne. A co z kapustą? Zdania są podzielone. Według niektórych dodatek kapusty wzbogaca smak rosołu. Nie próbowałam, nie wiem, będę musiała to kiedyś przetestować. Dlaczego mielibyśmy NIE dodawać kapusty do włoszczyzny rosołowej? Otóż rosół należy gotować pod przykryciem, a wszelkie kapustne - bez. Wtedy nieprzyjemne w zapachu olejki eteryczne ulatniają się i nie powodują wzdęć i innych nieprzyjemności. Zastosowanie kapusty włoskiej i uprzednie sparzenie jej przed dodaniem do rosołu mogą temu zapobiec.

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

28.03.2015 22:39

u mnie tez dodają liść kapusty,ale ja nie dodaję:)

Odpowiedzi (32)

Jadwiga/Jaga85

Zadanych pytań: 26

28.03.2015 16:24

Szczerze to pierwszy ras słyszę o kapuście w rosole. Osobiście nigdy nie dodawałam!

gosia56

Zadanych pytań: 466

28.03.2015 16:38

Nigdy jeszcze nie dodawałam do rosołu kapusty,ani nie zamierzam dodawać .

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

28.03.2015 16:42

Ja nie dodaję kapusty do rosołu, jarzyny dodaję z umiarem aby nie przebiły smaku rosołu

dodi

Zadanych pytań: 256

28.03.2015 16:44

nie dodawałam i nawet nie słyszałam, żeby dodawać

Margo1

Zadanych pytań: 2141

28.03.2015 16:46

Nie zawsze daję ,ale mi bardziej rosołek smakuje gdy dodaję kawałek kapusty włoskiej

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

28.03.2015 16:55

kiedyś dodawałam kawałek włoskiej kapusty obecnie wolę rosół bez jej dodatku

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

28.03.2015 16:57

nie lubię smaku rosołu z kapustą , jeśli już to gotuję zupę ze świeżej kapusty na mięsie

adelajda

Zadanych pytań: 234

28.03.2015 17:03

Ja nie daję kapusty .....

adelajda

Zadanych pytań: 234

28.03.2015 17:03

Ja nie daję kapusty .....

adelajda

Zadanych pytań: 234

28.03.2015 17:03

Ja nie daję kapusty .....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak