Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Renata9

Zadanych pytań: 329

06.05.2017 12:13

Mam pytanko odnośnie pieczenia chleba. Ostatnio ciągle przy pieczeniu, każdy bochenek pęka mi z jednej strony. Co robię nie tak ?

Odpowiedzi (31)

Mniam

Zadanych pytań: 87

07.05.2017 21:01

Pęknięcia są piękne tak jak popękana beza :P Jeżeli pęka ciągle w tym samym miejscu to może pod koniec pieczenia odwróć chleb. Może rzeczywiście przypieka bardziej z jednej strony?

IKrakowianka

Zadanych pytań: 0

07.05.2017 21:19

nie mam pojęcia :(

Renataj

Zadanych pytań: 1275

07.05.2017 23:41

Ja często /jak nie zapomnę:)/ na środku robię takie jakby nacięcie i wtedy pęka właśnie w tym miejscu. Ale jeśli u Ciebie pęka z boku to może faktycznie jedna strona piekarnika bardziej przypieka.

jagoda5913

Zadanych pytań: 18

08.05.2017 00:16

mnie też przeważnie pęka z jednej strony chleb

Konczi

Zadanych pytań: 632

08.05.2017 07:16

@Renata widzę że ALEX nie odpowiedziała, może napisz do niej jest świetna w chlebach

ilka01

Zadanych pytań: 6

08.05.2017 07:31

u mnie też czasami pęka z jednej strony, nie wiem dlaczego

ben-ka

Zadanych pytań: 459

08.05.2017 09:49

Ja się wcale tym nie przejmuję, najważniejsze, że wyrasta i jest swojski.

Alex_M

Zadanych pytań: 119

08.05.2017 13:32

@Konczi, już spieszę na pomoc :D chodzi o chlebek drożdżowy czy na zakwasie? ogólnie mogę powiedzieć, że przyczyn może być wiele.... za gęste ciasto, za krótko wyrasta, za wysoka temperatura..... jeżeli to są drobne pęknięcia to się nie przejmuj. jeśli jedno/dwa długie przez cały chleb to spróbuj go dłużej zostawić do wyrośnięcia

Renata9

Zadanych pytań: 329

08.05.2017 15:00

Jeszcze raz wszystkim dziękuję za odpowiedzi :-) Dorotko i Olu, Wam szczególnie :-) Postaram się dostosować do tych rad i zobaczę następnym razem jak będzie.

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

09.05.2017 00:27

chleby też nacinam na środku przed samym pieczeniem czy piekę w piekarniku czy w automacie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak