Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

28.12.2014 18:55

Moja rada- Zrobiłam w tym roku piernik staropolski- ale przy pieczeniu się zagapiłam i piekł się za długo. Efekt- twardy kamlot!!! Jak sobie poradzić?- włożyć piernik/ pierniczki do dużej puszki lub szczelnego pojemnika na ciasto z kawałkiem cytryny lub jabłka (mogą być też obierki od jabłka)- piernik będzie chłonął z nich wilgoć i zmięknie. Ale trzeba pamiętać o wymianie cząstek owoców/ obierek z jabłek co 2 dni, żeby nie zaczęły się psuć.

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

29.12.2014 11:24

Metoda z cząstkami jabłek (lub obierzynami) do twardych pierników jest stara jak świat i na szczęście skuteczna :) Bardzo trzeba jednak pilnować i wietrzyć puszkę, bo całość potrafi spleśnieć już po 5 dniach, jak u mojej koleżanki, kiedy zapomniała o piernikach i odstawiła puszkę poza zasięg wzroku ;) Dobrze działa też gruba kromka świeżego prawdziwego żytniego chleba.

Malinka

Zadanych pytań: 302

28.12.2014 20:21

Ja zawsze pierniczki przechowuję w puszce z kawałkami jabłka... :)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

28.12.2014 22:40

Znam tę radę i polecam - w ubiegłym roku w ten sposób uratowałam twarde pierniczki:)

Odpowiedzi (32)

Renata9

Zadanych pytań: 329

28.12.2014 19:06

ja na Twoim miejscu włożyłabym do dużej puszki razem z jabłkiem i pozostawiła na kilka dni, powinien zmięknąć

gosia1988

Zadanych pytań: 526

28.12.2014 19:17

dzięki za radę - na pewno się przyda :)

berys18

Zadanych pytań: 1434

28.12.2014 19:34

dobra rada, dobrze wiedzieć na przyszłość

irenka

Zadanych pytań: 888

28.12.2014 19:36

dziękuję za dobrą radę

gosia56

Zadanych pytań: 466

28.12.2014 19:38

dobra rada dziękuję;)

pestka

Zadanych pytań: 424

28.12.2014 19:42

dziękuję za dobrą radę

norweska20

Zadanych pytań: 400

28.12.2014 19:49

czytałam ostatnio o tej radzie..dobrze że sprawdziła się w praktyce:)

romanrafal

Zadanych pytań: 1338

28.12.2014 19:52

dziękuję za radę

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

28.12.2014 19:53

bardzo przydatna rada, dzięki

Rogalik

Zadanych pytań: 84

28.12.2014 20:05

dzięki,przyda się

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak