Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

ania2610

Zadanych pytań: 4

10.02.2015 11:57

Może mi podpowiecie, od czego zależy jasna obwódka przy smażeniu pączków? Słyszałam, że od wyrobienia ciasta i szczerze mówiąc robiłam już pączki wiele razy, pomimo, iż były pięknie wyrośnięte i puszyste w środku po usmażeniu - obwódka nieraz mi wychodzi, innym razem nie. Może macie swój sprawdzony sposób?

Najlepsze odpowiedzi (3)

mysza75

Zadanych pytań: 96

11.02.2015 12:29

smażyłam z nadzieniem i bez nadzienie w sobotę i jedne miały inne nie miały obwódki. W trakcie smażenie jak je odwróciłam na drugą stronę to przykryłam pokrywką i zrobiła się obwódka ale nie wiem czy od tego.

Pani Domu

Zadanych pytań: 251

10.02.2015 12:30

należy smażyć pączki w takiej ilości oleju/tłuszczu, by sięgał połowy wysokości pączka, a pączek nie dotykał dna garnka

Konczi

Zadanych pytań: 632

10.02.2015 14:00

nigdy nie wiedziałam od czego to zależy, u teściowej zawsze piękna obwódka a u mnie rożnie bywa ;)

Odpowiedzi (24)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

10.02.2015 12:12

U mnie nigdy obwódka nie wychodzi:( Podobno jeśli ciasto jest zbyt zbite to obwódka nie wychodzi. Ciasto powinno być napowietrzone, zaczyn drożdżowy powinien dobrze wyrosnąć ale jeszcze nie opadać czyli powinien podwoić swoją objętość, mąka kilkakrotnie przesiewana a wszystkie składniki powinny mieć tę samą tem. / 20 stop. C/ . To tak z zaczytanych porad ale w praktyce jest chyba inaczej albo coś robię nie tak bo obwódki nigdy nie mam.

berys18

Zadanych pytań: 1434

10.02.2015 12:24

czytałam, żę obwódka tworzy sie gdy pączek jest pięknie wyrośnięty, napuszony i lekki, i oleju podczas smażenie musi być na tyle dużo, by pączek swobodnie w nim pływał i nie dotykał dna

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

10.02.2015 12:24

mówią że to zależy tak jak piszesz od wyrobienia ciasta i jeszcze że od tego czy pączki są smażone na świeżym oleju zawsze staram się dobrze wyrobić ciast i zawsze smażę na świeżym oleju a obwódka raz jest a raz jej nie ma więc tak naprawdę chyba trudno stwiredzić

Margo1

Zadanych pytań: 2141

10.02.2015 12:25

Mi tez się robi obwódka jasna po bokach ,ale jakoś nie zwracam na to uwagi

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

10.02.2015 12:39

Jak smażę pączki nadziane marmoladą to są za ciężkie i obwòdka znika , ale jak pączki są smażone bez nadzienia to są leciutkie i zawsze są z jasną obwòdką , ilość tłuszczu nie ma w tym większego znaczenia (zawsze dajemy sporą ilość tluszczu)

Malinka

Zadanych pytań: 302

10.02.2015 12:50

Ja też zazwyczaj mam z tym problem, ale może w tym roku się uda... :) Ciasto zawsze mi ładnie wyrasta, smażę na świeżym oleju, a i tak obwódki brak...

Habibi

Zadanych pytań: 690

10.02.2015 13:12

Im lżejsze ciasto, tym znaczniejsza tworzy się obwódka, bo pączek jest zanurzony tylko w połowie (wyporność) - puste pączki lepiej się smażą, te z nadzieniem są cięższe , bardziej się zanurzają :)

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

10.02.2015 13:36

mi nigdy nie wychodzi obwódka pomimo iż jest dużo oleju , ciasto zawsze pięknie wyrośnięte i pączki przed pieczeniem także :)

gosia56

Zadanych pytań: 466

10.02.2015 13:43

ja zawsze mam pączki z obwódką ważne jest zeby strona którą pączki rosły najpierw się smażyła ;)

Milka100

Zadanych pytań: 76

10.02.2015 13:55

NIESTETY TEŻ Z TYM MAM PROBLEM:) ALE TAK JAK PISZĄ WYŻEJ ZALEŻY OD DUŻO CZYNNIKÓW.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak