Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

ania2610

Zadanych pytań: 4

10.02.2015 11:57

Może mi podpowiecie, od czego zależy jasna obwódka przy smażeniu pączków? Słyszałam, że od wyrobienia ciasta i szczerze mówiąc robiłam już pączki wiele razy, pomimo, iż były pięknie wyrośnięte i puszyste w środku po usmażeniu - obwódka nieraz mi wychodzi, innym razem nie. Może macie swój sprawdzony sposób?

Odpowiedzi (24)

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

10.02.2015 14:09

nigdy mi obwódka nie wychodziła i zawsze piekę w dużej ilości tłuszczu

misia53

Zadanych pytań: 339

10.02.2015 14:14

A spróbujcie smazyć paczki z nadzieniem i bez nadzienia...... te z cukierni pączki sa nadziewane po usmazeniu i zawsze mają obwódke . Ja z kolei duuuzo daję do srodka konfitury więc są dość ciężkie ale jak czasem braknie, to na końcu smażę same i potem nadziewam to wtedy mają obwódkę.

Janina

Zadanych pytań: 159

10.02.2015 14:39

To zależy od wyrobienia i wyrośnięcia ciasta. Pączki muszą być puszyste, lekkie i smażone w dużej ilości oleju, żeby swobodnie pływały i dobrze wyrosły podczas smażenia. Ja zawsze smażę na oleju ze smalcem;)

IwonaDD

Zadanych pytań: 6

10.02.2015 14:44

od wyrobienia ciasta to fakt, ale i od wyrośnięcia, jak sie je rzuca na olej muszą podwoić, wręcz poroić objętość; Mi obwódka nie wyszła tylko raz jak sie spieszyłam i nie dałam pączkom dobrze wyrosnąć przed smażenem;

Barbara777

Zadanych pytań: 38

10.02.2015 14:51

nawet się nad tym nie zastanawiałam dlaczego tak jest, dobrze wiedzieć

ania2610

Zadanych pytań: 4

10.02.2015 16:10

Może rzeczywiście zależy to od tego, czy w środku jest nadzienie (zwykle tak robię), czy są puste, ale nigdy też nie zwracałam uwagi na to, którą stroną wrzucam pączki do smażenia, jak pisze gosia56. Co prawda smaku to nie zmienia, ale wygląda efektowniej. Komu się uda niech da znać w czwartek! Powodzenia :)

wyattearp

Zadanych pytań: 102

10.02.2015 18:27

mi ostatnio udało się usmażyć oponki z obwódką

wyattearp

Zadanych pytań: 102

10.02.2015 18:28

a wczoraj robiłam i nie było obwódki

Kolorowa

Zadanych pytań: 11

10.02.2015 18:28

Obwódka jest częścią ciasta nie zanurzonego w tłuszczu, a że smażymy z dwóch stron to ma taką formę. Jeśli pączek będzie zanurzony więcej niż do polowy, to nie będzie obwódki, bo obrócimy na drugą stronę i ją "zasmażymy".....itd.

Katarzyna/kate1980

Zadanych pytań: 1979

10.02.2015 21:21

szczerze mówiąc nigdy na to nie zwracałam uwagi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak