Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

misia53

Zadanych pytań: 339

19.09.2015 23:19

Nawiązując do pytania Renataj , czy nie denerwuje Was krojenie i wydobycie z blaszki pierwszych kawałków ciasta? Ja zawsze mam z tym kłopot a najgorzej jak papier się ciągnie od spodu.

Najlepsze odpowiedzi (3)

Łukasz15

Zadanych pytań: 638

20.09.2015 17:14

Bardzo nie lubię krojenia pierwszego kawałka

mysza75

Zadanych pytań: 96

20.09.2015 21:51

mam to samo, denerwuje mnie to, nie mam wyjmowanego dna, nie zawsze ciasto ładnie i dobrze sie kroi

Janina

Zadanych pytań: 159

20.09.2015 09:40

Wykładam blachę papierem do pieczenia i po pokrojeniu wyjmuję porcje łopatką. Ten pierwszy kawałek nie zawsze jest taki jak by się chciało ale to trafia na mój talerzyk;)

Odpowiedzi (43)

Iwusia

Zadanych pytań: 242

19.09.2015 23:58

ja zazwyczaj jeśli mam taki problem to używam łyżeczki, którą łatwiej jest zebrać pierwszy kawałek - ten kawałek zawsze zjadam ja a kolejne już spokojnie można wydać.

JulkaTomeczek

Zadanych pytań: 17

20.09.2015 00:16

Mnie najczęściej denerwuje jak próbuje wyjąć kawałek ciepłej szarlotki, albo jakiegoś placka z kremem. Pomagam sobie wtedy łyżką.

misia53

Zadanych pytań: 339

20.09.2015 00:35

Też miałam szarlorkę na myśli ale i inne kruche z owocami

Renata9

Zadanych pytań: 329

20.09.2015 07:20

Też używam łyżki do wyciągnięcia pierwszego kawałka ciasta :-) Również pierwszy kawałek trafia do mojej buzi :-)

Habibi

Zadanych pytań: 690

20.09.2015 07:28

jeśli ciasto jest delikatne, to szczególnie dokładnie przykładam się do wstępnego pokrojoną porcji, a pierwszy kawałek wydobywam szeroką metalową łopatką, albo lekko elastyczną łopatką z tworzywa :) jeśli te narzędzia się nie sprawdzają używam dużego szerokiego widelca - potrzeba matką wynalazku ;)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

20.09.2015 08:13

wykładam formę papierem do pieczenia dobrej jakości, wtedy wszystkie pieczone ciasta (ucierane, drożdżowe itp) po prostu wyciągam z formy i kroję bez problemu na blacie. przy ciastach z kremem wyciągam pierwszy 'brzydki' kawałek łyżką i on jest dla mnie ;)

borgia

Zadanych pytań: 89

20.09.2015 08:35

Bywa i tak... Chociaż staram się radzić sobie - mam łopatkę do nakładania. Jest dosyć długa, ale łatwo się nią operuje - i przynajmniej zmieści się tam cały kawałek jakiegoś ciacha czy tarty. Tej ostatniej w momencie gdy robię w formie bez wyjmowanego dna. Bo z ciastem wyjętym z formy, to chyba nikt nie ma problemu - nikt poza moim dzieckiem.

Margo1

Zadanych pytań: 2141

20.09.2015 08:46

Ja już nie mam z tym problemu ,ale wcześniej też mnie to denerwowało. Też wykładam formę papierem .

Maridka19

Zadanych pytań: 59

20.09.2015 08:56

Też mam z tym problem :)

pestka

Zadanych pytań: 424

20.09.2015 09:36

kroję pierwszy pasek ciasta i wyjmuję za pomocą wąskiej łopatki, czasami trochę się pokruszy ( ale to nic - da się zjeść )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak