Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

monikaT83

Zadanych pytań: 11

28.01.2016 10:20

Ostatnimi czasy unikam lub nawet zaprzestalam używać tłuszczu w wypiekach. Ale czasem ewidentnie brakuje wilgotności tym wypiekom. Moje pytanie czym zastępujecie tłuszcz w cieście aby było wilgotne?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Łukasz15

Zadanych pytań: 638

31.01.2016 22:45

Nie wiem czym zastąpić, ja dodaję tłuszcz

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

31.01.2016 10:04

Ja zawsze dodaję tłuszcz

ben-ka

Zadanych pytań: 459

28.01.2016 11:23

Nie mam doświadczenia w pieczeniu bez tłuszczu, jedynie biszkopt lub ciasta ucierane z dodatkiem mleka i oleju, ale olej to też tłuszcz.

Odpowiedzi (31)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

28.01.2016 10:30

Można dodać musu owocowego, awokado, olej kokosowy

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

28.01.2016 10:31

Nie mam doswiadczenia w tym temacie? Ale czesto teraz mozna zobaczyc przepisy gdzie baza jest czerwona fasola i banan, lub tez avocado. Nie wiem jaki wplyw ma to na ciasto, jeszcze nie testowalam takich nowosci. Jezeli ktos ma na to fundusze to sa jeszcze tluszcze kokosowe i inne ekstrawagancje :)

monikaT83

Zadanych pytań: 11

28.01.2016 10:33

Ciasto na bazie fasoli już robiłam i rzeczywiście jest przyjemnie wilgotne. Podejrzewam że na buraku też by takie było. W domu mam olej kokosowy ale nie używam go do wypieków, bo chcę je tworzyć zupełnie bez tłuszczu.

Madzik239

Zadanych pytań: 15

28.01.2016 11:07

Ja proponuję użyćoleju kokosowego tłoczonego na zimno. Jest on bardzo zdrowy, zawiera dobre tłuszcze i pięknie pachnie. Ewentualnie zdrowsza alternatywą od margaryny czy masła jest oliwa z oliwek.

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

28.01.2016 11:11

też staram się piec bez cukry,jabłka,banany itp dają wilgotność.ew jogurt nat.

krokus

Zadanych pytań: 145

28.01.2016 11:44

ja używam od dłuższego czasu oleju kokosowego

Alex_M

Zadanych pytań: 119

28.01.2016 12:01

niestety nie piekę ciast bez tłuszczu... ciasto musi być dla mnie ciastem, wolę mniejszy kawałek ale 'prawdziwy' ;) na blogach jest mnóstwo odchudzonych przepisów i tam dodają warzywa czy owoce... a spróbuj z namaczanką z siemienia lnianego :) złote siemię ma mniej intensywny smak a też poprawia wilgotność wypieków :)

marzut

Zadanych pytań: 4

28.01.2016 13:41

owoce mogą dodać wilgoci :) Albo użycie jakiegoś zdrowego tłuszczu, typu oliwa z oliwek czy olej kokosowy

Róża1

Zadanych pytań: 7

28.01.2016 14:14

niestety nie mam doświadczenia , owoce dodają wilgotności

IwonaKa

Zadanych pytań: 205

28.01.2016 14:16

Ja równiez nigdy nie piekłam ciasta bez tłuszczu więc trudno mi sie wypowiadać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak