Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

monikaT83

Zadanych pytań: 11

28.01.2016 10:20

Ostatnimi czasy unikam lub nawet zaprzestalam używać tłuszczu w wypiekach. Ale czasem ewidentnie brakuje wilgotności tym wypiekom. Moje pytanie czym zastępujecie tłuszcz w cieście aby było wilgotne?

Odpowiedzi (31)

Konczi

Zadanych pytań: 632

28.01.2016 14:28

przychodzi mi tylko fasola do głowy nie wiem czym innymzastąpić tłuszcz ....

irenka

Zadanych pytań: 888

28.01.2016 15:26

nie mam doświadczenia w pieczeniu ciast bez tłuszczu

Klausia

Zadanych pytań: 251

28.01.2016 15:32

Nie omijam tłuszczu, jak coś to tylko zmniejszam jego ilość. Rekompensuję to jogurtem naturalnym, bananem, musem owocowym, dodatkowym jajkiem, siemieniem lnianym, wodą bądź mlekiem.

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

28.01.2016 17:05

nie mam doświadczenia w tej dziedzinie jeśli nie dodaję tłuszczu to wlewam olej ale to także tłuszcz

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

28.01.2016 17:08

Nigdy nie pieklam ciast bez dodatku tłuszczu

pestka

Zadanych pytań: 424

28.01.2016 18:19

można zamiast tłuszczu użyć maślanki lub jogurtu

ania2610

Zadanych pytań: 4

28.01.2016 18:58

Niestety nie ma zbyt wielu możliwości w tym zakresie, ale myślę, że zawsze się sprawdzi dobry biszkopt bez masła robiony na różne sposoby: z owocami lub pieczony sam do przełożenia musem owocowym z odrobiną żelatyny, kremem z soku typu "Kubuś" lub galaretkami. Ciasto przekładane zawsze jest wilgotniejsze, nic innego, kreatywnego nie przychodzi mi do głowy :)

monikaT83

Zadanych pytań: 11

28.01.2016 19:16

Dziękuję bardzo za informacje. Będę nadal próbować piec ciasta bez tłuszczu. Aniu2610 wszystkie Twoje propozycje już robiłam :) dlatego teraz szukam innych pomysłów:)

Mama niejadka

Zadanych pytań: 16

28.01.2016 22:17

A może banan zmiksowany do środka :)

Krystyna32

Zadanych pytań: 1570

29.01.2016 07:12

nie piekę ciasta bez tłuszczu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak