Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

kate.500

Zadanych pytań: 1516

19.11.2013 09:50

Planuję zrobić tort, na wierzch chciałabym wyłożyć śmietanę z dodatkiem śnieżynki lub fixa do ubijania śmietany. Czy to wystarczy, żeby dekoracja była stabilna, czy np. dodać do tej śmietany jeszcze np. trochę żelatyny?

Najlepsze odpowiedzi (3)

kate.500

Zadanych pytań: 1516

19.11.2013 09:51

Śmietana z fixem byłaby na wierzchu tortu. Nigdy nie korzystałam z takiego fixa do ubijania śmietany, dlatego pytam.

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

19.11.2013 09:58

Ja do śmietany na dekorację zawsze dodaję żelatynę bo boję się że nie będzie trwała

Alex_M

Zadanych pytań: 119

19.11.2013 10:10

ja zawsze do tortu daję śmietanę z żelatyną. ale też mascarpone dobrze usztywnia

Odpowiedzi (30)

Milka100

Zadanych pytań: 76

19.11.2013 09:55

Ja używam Fixa a nieraz odrobinkę żelatyny

gosia1988

Zadanych pytań: 526

19.11.2013 10:02

fixy w odpowiednie ilości do śmietany powinny wystarczyć

aisza1

Zadanych pytań: 125

19.11.2013 10:16

możesz dodać żelatyny

joanna30

Zadanych pytań: 50

19.11.2013 10:17

Myślę, ze śmietan fix do samej dekoracji wystarczy. Sprawdź tylko na opakowaniu ile go potrzebujesz. W lecie gdy jest gorąco dodaję troszke żelatyny bo wtedy jest duże prawdopodobieństwo, ze śmietana może się rozpłynąć. AleX tez dobrze podpowiada, mascarpone jest swietnym dodatkiem i "usztywniaczem" do kremówki ;)

babeczka007

Zadanych pytań: 115

19.11.2013 10:23

Dla pewności rozpuść trochę żelatyny :)

Mysiunia

Zadanych pytań: 1353

19.11.2013 10:23

odpowiednia ilość śmietan fix wystarczy, śnieżki nie dawaj - masa szybko opadnie, stanie się niesmaczna i na drugi dzień będzie wyglądać na przypsutą

Klausia

Zadanych pytań: 251

19.11.2013 10:38

Ja daję tylko żelatynę i zawsze trzyma się wyśmienicie. Fixów nigdy nie używam, ale same powinny dać radę.

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

19.11.2013 10:43

Dodaj fixa do śmietany, powinno być dobrze

Malgorzata549

Zadanych pytań: 13

19.11.2013 10:46

dodałabym raczej żelatynę

mysza75

Zadanych pytań: 96

19.11.2013 10:52

ja dodaję fixy, i dają radę, do śmietany dodaję też mascarpone

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak