Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

misia53

Zadanych pytań: 339

21.10.2014 17:39

Podejrzałam ostatnio nowy sposób parzenia herbaty z torebki: wkłada się torebkę do szklanki ( kubka) i zalewa wrzątkiem, następnie ,gdy ma już odpowiedni kolor wyjmuje się torebkę i kładzie na spodeczku i za jakiś czas albo na drugi dzień po zupełnym wyschnięciu torebki znów się ja zaparza. Przyznam ,że nie chciałabym pić takiej herbaty z ponownego parzenia. Co o tym sądzicie, spotkaliście się z taką praktyką?

Odpowiedzi (60)

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

21.10.2014 21:45

tak spotkałam był to sposób parzenia herbaty przez moją babcię , osobiście nie praktykuję takiego parzenia wkładam saszetkę jeśli jest to owocowa herbata i zalewam wrzątkiem saszetkę wyrzucam dopiero po wypiciu herbaty , zwykłych w saszetkach nie piję a jeśli piję to tylko sypane

Konczi

Zadanych pytań: 632

21.10.2014 21:48

nie spotkałam się z tym i nigdy bym na to nie wpadła :D

Ada-Gaba

Zadanych pytań: 863

21.10.2014 22:00

bardzo dziwna praktyka, osobiście wole słabą herbatę wiec z 1 saszetki zaparzam 2 filiżanki

Gracer

Zadanych pytań: 124

21.10.2014 22:15

hmm chyba ktoś bardzo oszczędny, dla mnie herbata drugi raz parzona to nie herbata, lepiej rozciąć torebkę i parzyć po pół jak już oszczędzać :D

Jadwiga/Jaga85

Zadanych pytań: 26

21.10.2014 22:36

Nie nie suszę herbat z torebki! Ale również z jednej herbaty robię 2, bo wole słabsze:) Herbatę zielona liściasta zalewam kolejny raz. Ale jest to tego samego dnia. Podobno nawet ta z drugiego "zalewu" ma więcej korzystnych właściwości!

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

21.10.2014 23:29

za komuny tak się robiło gdy były kartki i ocet na półkach , tak samo sypana w czajniczku była zalewana ze 2-3 razy aż do "białej herbaty"

Róża1

Zadanych pytań: 7

21.10.2014 23:40

też robię z czarnej herbaty w torebkach 2 kubki , bo nie lubię mocnej herbaty , ale , żeby na drugi dzień , to nigdy :-).

erym

Zadanych pytań: 24

22.10.2014 00:07

bardzo ciekawe, ale raczej nie sprobuje...

Klausia

Zadanych pytań: 251

22.10.2014 07:22

Dobrą zieloną herbatę można trzy razy zaparzyć i każde parzenie będzie pełnowartościowe, ale rozumiem, że tutaj chodzi o zwykłą czarną pylastą w roli oszczędności :D Trochę przesada, ale jak komuś smakuje to czemu nie, jednakże nie chciałabym być poczęstowana jako gość taką herbatą :D

Ankha

Zadanych pytań: 112

22.10.2014 07:23

Z jednej saszetki robie zwykle 2 herbaty :) bo nie lubie zbyt mocnej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak