Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

misia53

Zadanych pytań: 339

21.10.2014 17:39

Podejrzałam ostatnio nowy sposób parzenia herbaty z torebki: wkłada się torebkę do szklanki ( kubka) i zalewa wrzątkiem, następnie ,gdy ma już odpowiedni kolor wyjmuje się torebkę i kładzie na spodeczku i za jakiś czas albo na drugi dzień po zupełnym wyschnięciu torebki znów się ja zaparza. Przyznam ,że nie chciałabym pić takiej herbaty z ponownego parzenia. Co o tym sądzicie, spotkaliście się z taką praktyką?

Odpowiedzi (60)

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

22.10.2014 07:24

ja robię z jednej saszetki 2 filiżanki, albo zaparzam ją w dzbanku

VioletoweKucharzenie

Zadanych pytań: 19

22.10.2014 07:49

ja lubię mocną herbatę i zawsze parzę z jednej torebki

Czyki

Zadanych pytań: 72

22.10.2014 08:42

Jakoś do mnie nie przemawia takie parzenie herbaty :) ale lubię z jednej herbatki zaparzyć 2 kubeczki :)

borgia

Zadanych pytań: 89

22.10.2014 08:52

Owszem... spotykam się. Sama częstowana jestem na szczęście świeżą, którą trzymam do końca w kubku czy też filiżance - bo ja lubię mocną. Ale moja siostra lubi potworną lurę i właśnie tak robi. A na moje pytanie czy wie co znaczy "jednorazówka" parska śmiechem, i co zrobić... że ona taką lubi (nastąpiła krótka co prawda, ale jednak lista rzeczy jednorazowych kilkukrotnego użytku). Jednak kawy drugi raz nie zaleje - a jest większym zdecydowanie kawoszem ;). I może właśnie dlatego?

Habibi

Zadanych pytań: 690

22.10.2014 08:54

Zaobserwowałam podobny sposób u kilku znajomych osób, jednak może nie tyle pozostawianie do zupełnego wyschnięcia, co po prostu odłożenie na później ;) Znam też osobę, która kupuje herbatę Lipton, która pewnie jest mocniejsza od tych, które kosztują 2zł za 100szt., ale parzy jedną torebkę w 1,5L dzbanku! Ja rozumiem, że niektórzy lubią słabszą herbatę, ale i ta słabsza powinna mieć jakiś kolor i smak, a lekko słomkowy napar nie ma szans mieć czegokolwiek ;) Od razu mówię, że to przyzwyczajenie ma z domu rodzinnego, gdzie od zawsze do dziś po zaparzeniu herbaty w kubku wrzuca się wszystkie torebki (zwłaszcza przy rodzinnych imprezach) do dzbanka i potem zalewa wrzątkiem tzw. esencję. Ja lubię, kiedy herbata ma charakter, bo i w moim domu rodzinnym przywiązywało się wagę do jakości herbaty!! A za popłuczyny po podziękuję :)

marenka

Zadanych pytań: 179

22.10.2014 08:58

Parzę z jednej torebki max dwie herbaty ale jednocześnie ale nie na drugi dzień i nie suszę;)

BernadettaP

Zadanych pytań: 504

22.10.2014 09:03

Słyszałam o takim sposobie, ale nie praktykuję. Zdecydowanie wolę herbatę liściastą, a jak już parzę z torebki to tylko wtedy, gdy np. dostanę od kogoś w prezencie i wtedy, gdy jest ona mocna, zaparzam z jednej torebki dwie filiżanki.

Wiktoria29

Zadanych pytań: 18

22.10.2014 09:19

nigdy czegoś takiego nie robiłam, ale wydaje mi się że taka herbata nie ma już smaku, ale widać są amatorzy takiej herbaty

gosia56

Zadanych pytań: 466

22.10.2014 10:04

nie słyszałam o takim sposobie ale w domu też robimy dwie herbaty z jednej torebki jednocześnie zawsze kupuję lepszą herbatę;)

Ola1984

Zadanych pytań: 295

22.10.2014 10:26

Lubię mocną herbatę więc parzę ja raz na jeden większy kubek. Dodam, ze kupuję herbatę mocną. W podobny sposób jednak robię z liściastą, zieloną herbatą. Zaparzam ją ponownie po wcześniejszym wypici kubka z pierwszego parzenia.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak