Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Habibi

Zadanych pytań: 690

27.08.2013 18:19

Powidła smażycie z różnych owoców, czy jednak wyłącznie ze śliwek?

Najlepsze odpowiedzi (3)

joanna30

Zadanych pytań: 50

27.08.2013 18:38

Powidła tylko ze sliwek. Kiedyś robiłam domowa nutellę z dodatkiem kakao i zmielonych orzechów- pychota :)

Habibi

Zadanych pytań: 690

27.08.2013 18:46

@okrysia - tutaj się z Tobą nie zgodzę! Konfitury i dżemy są zupełnie innymi wyrobami, niż powidła... choć ludzie te nazwy często stosują wymiennie, ale niesłusznie... powidła praży się z owoców doprowadzając do odparowania większości wody, zazwyczaj się ich nie dosładza! Powidła gotowe zawierają najwięcej masy owocowej spośród wszystkich tego typu przetworów. Konfitury natomiast są bardzo mocno słodzone i są to w zasadzie owoce gotowane w syropie. Dżem zawiera natomiast sporo cukru, ale znacznie mniej owoców, niż powidła! Nazwa POWIDŁA determinuje sposób ich przygotowania :) A więc to nie to samo :)

Habibi

Zadanych pytań: 690

27.08.2013 18:48

A swoją drogą, to pamiętam z dzieciństwa powidła z dyni :)

Odpowiedzi (27)

Wiesława1

Zadanych pytań: 316

27.08.2013 18:21

najlepsze śliwkowe

Habibi

Zadanych pytań: 690

27.08.2013 18:26

Ja wiem :) Jestem miłośniczką powideł z węgierek :) Ale robię również z innych owoców jednoskładnikowe, ale i mieszane :) Właśnie duszą się u mnie śliweczki i brzoskwinie na mieszane powidełka :)

berys18

Zadanych pytań: 1434

27.08.2013 18:27

robiłam tylko śliwkowe

Renata9

Zadanych pytań: 329

27.08.2013 18:28

jeśli powidła to tylko ze śliwek

Róża1

Zadanych pytań: 7

27.08.2013 18:32

ja też robiłam tylko ze śliwek:-)

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

27.08.2013 18:34

Najczęściej robię ze śliwek, ale niekiedy używam wiśni lub moreli :)

Mira85

Zadanych pytań: 90

27.08.2013 18:36

tylko ze śliwek

Habibi

Zadanych pytań: 690

27.08.2013 18:38

Ja bardzo lubię także jabłkowe. Mają delikatny smak, nie dosładzam ich, ale czasami dodaję w trakcie mielony cynamon - zimą są nieocenione jako dodatek do naleśników czy na bułeczce z masełkiem :)

ONY_za_kare

Zadanych pytań: 116

27.08.2013 18:38

robię tylko ze śliwek

okrysia

Zadanych pytań: 79

27.08.2013 18:38

powidła to głównie śliwkowe, a z innych owoców to konfitury, albo dżem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak