Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Kikiriki

Zadanych pytań: 135

09.01.2017 18:19

Robicie zakwas z buraków? Uwielbiam ten smak, ale ciągle mi pleśnieje po kilku dniach w słoiku. Znacie może przyczynę? Dlaczego pleśń pojawia się na zakwasie po kilku dniach?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

09.01.2017 22:44

Zakwas robię jesienią i późną wiosną kiedy już u mnie w bloku nie grzeją i wtedy wychodzi wspaniały. Kilka razy "próbowałam" robić zakwas na Boże Narodzenie lub sylwestra i zawsze wyrzucałam bo pleśniał, fermentował - w sezonie grzewczym u mnie jest sauna. Myślę, że wysoka temperatura za bardzo przyspiesza proces robienia zakwasu. Przyznaję, że nigdy nie dodawałam gorczycy.

Motorek

Zadanych pytań: 1446

11.02.2017 09:22

robię, ale u mnie nie ma pleśni

halina17

Zadanych pytań: 271

09.01.2017 22:34

Ja też pleśni nie mam .

Odpowiedzi (36)

wwwiolka

Zadanych pytań: 22

09.01.2017 18:24

Ja dodaję sporo czosnku i zawsze przegotowaną wcześniej wodę. I nie powinno się trzymać w zbyt wysokiej temperaturze. I dostęp powietrza też jest ważny.

Janina

Zadanych pytań: 159

09.01.2017 19:25

Nie mam takiego problemu. Kiszę buraki z dodatkami zakręcone przykrywką, tak samo kiszę żurek i też nie robi mi się żaden nalot ani pleśń ;))

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

09.01.2017 19:40

też pleśni nie miałam w barszczu, woda przegotowana, czosnku dużo i gorczycy troche daje

Klausia

Zadanych pytań: 251

09.01.2017 20:01

Może to o osad Ci chodzi?

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

09.01.2017 20:12

Ja staram się by nic nie pływało na powierzchni wody bo to lubi przyciągać pleśń.

Renata9

Zadanych pytań: 329

09.01.2017 21:06

Moi rodzice robią zakwas, ale nigdy im nie zapleśniał.

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

09.01.2017 21:48

Aby pleśń w zakwasie z buraków się nie pojawiała należy : mieć czystą powierzchnię tego barszczu, by nic nie pływało, dać przegotowaną wodę, czosnek. Nie powinno się trzymać go w zbyt wysokiej temperaturze. Zakwas powinien być zakręcony.

sezamek

Zadanych pytań: 4

09.01.2017 21:54

Osad pewnie nie pleśń :)

IKrakowianka

Zadanych pytań: 0

09.01.2017 22:15

nigdy nie miałam pleśni - może dodajesz nieprzegotowaną wodę? :/

Habibi

Zadanych pytań: 690

09.01.2017 23:56

Kiedy robię zakwas z buraków, podobnie jak zakwas na chleb czy żurek, pilnuję czystości słoików i narzędzi. Nigdy nie zakręcam szczelnie słoika, a najczęściej tylko przykrywan spodkiem. Przy każdym mieszaniu używam czystej łyżki i często ją przed użyciem sparzam wodą z czajnika. Wody używam albo źródlana z butelki albo świeżo przegotowanej lub z dzbanka filtrującego. Trzeba bardzo pilnować, aby nic nie wystawało ponad powierznię. Jedynie przyprawy mogą pływać. Ja daję sporo czosnku, kminek, ziele angielskie i liście laurowe.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak