Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Kikiriki

Zadanych pytań: 135

09.01.2017 18:19

Robicie zakwas z buraków? Uwielbiam ten smak, ale ciągle mi pleśnieje po kilku dniach w słoiku. Znacie może przyczynę? Dlaczego pleśń pojawia się na zakwasie po kilku dniach?

Odpowiedzi (36)

jagoda5913

Zadanych pytań: 18

10.01.2017 00:18

trzymany w wysokiej temperaturze może pleśnieć

Franciszek

Zadanych pytań: 4

10.01.2017 00:31

być może to osad

ilka01

Zadanych pytań: 6

10.01.2017 00:51

nie miałam takiego problemu

Kikiriki

Zadanych pytań: 135

10.01.2017 08:44

Z pewnością to jest pleśń. Jeden raz wyjechaliśmy na weekend i po powrocie była biało zielona włochata pleśń. Na pewno nie był to osad. Używam dużo czosnku i przegotowanej wody. Może faktycznie zbyt wysoka temperatura?

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

10.01.2017 08:53

musiało byc zaciepło w pomieszczeniu

anka1988

Zadanych pytań: 25

10.01.2017 09:13

zbyt ciepło w pomieszczeniu gdzie przetrzymuje się zakwas. Mój przepis: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/342509/buraczany-zakwas.html

Habibi

Zadanych pytań: 690

10.01.2017 10:10

Oto moje dwie propozycje na nieco inny od klasycznego zakwas buraczany (drugi smakuje podobnie do kiszonymi ogórków dzięki dodatkowi nasion kopru) : http://www.doradcasmaku.pl/przepis/261897/buraki-kiszone-z-imbirem-i-kuminem.html http://www.doradcasmaku.pl/przepis/261895/buraki-kiszone-z-czosnkiem-i-nasionami-kopru.html

jan_mag

Zadanych pytań: 1

10.01.2017 10:34

Zalewam przegotowaną wodą, i tylko lekko zakręcam. Wstawiam w ciemne i nie za ciepłe miejsce, wychodzi super barszczyk :)

Mniam

Zadanych pytań: 87

10.01.2017 10:40

Robiłam parę razy zakwas z buraków i u mnie to samo się robiło. Z chęcią przeczytałam rady :) u mnie może to była zbyt wysoka temperatura.

pestka

Zadanych pytań: 424

10.01.2017 10:50

zakwas bardzo ładnie mi wychodzi, nigdy nie miałam pleśni

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak