Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

bertpvd

Zadanych pytań: 19

15.05.2017 22:59

Robię w tym roku syrop z pędów sosny aczkolwiek mam dylemat. Czy pasteryzować syrop czy nie ? Jak jest u Was ? Pasteryzujecie czy pomijacie etap pasteryzacji ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

ben-ka

Zadanych pytań: 459

19.05.2017 12:24

Nigdy nie pasteryzuję, podobnie jak innych syropów np z mniszka czy akacji.

Motorek

Zadanych pytań: 1446

24.05.2017 09:23

nie trzeba pasteryzować

mysza75

Zadanych pytań: 96

17.05.2017 10:59

robiłam i nie pasteryzowałam go bo dużo cukru w nim jest

Odpowiedzi (34)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

15.05.2017 23:13

W moim domu rodzinnym robiło się tak:pokrojone pędy zasypywaliśmy cukrem, ugniataliśmy, zakręcaliśmy i odstawialiśmy na 10-12 tygodni na słoneczny parapet. Po tym czasie przecedzaliśmy, przelewaliśmy do butelki z ciemnego szkła i przechowywaliśmy w piwniczce. Nie pasteryzowaliśmy.

Bożena Matuszczyk

Zadanych pytań: 25

15.05.2017 23:49

Ja przyznaje że jeszcze takiego syropu nie robiłam , bede śledzić odpowiedzi warto sie dowiedzieć co nie co na temat takiego syropu.;)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

16.05.2017 00:09

Nie zaszkodzi tego syropu z pędów sosny zapasteryzować. Będzie pewność, że się nie zepsuje.

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

16.05.2017 00:12

Jak zrobić syrop z sosny - przepis Potrzebujesz: litrowy słoik młodych pędów sosny (przyrost z ostatniego roku); cukier; odrobina wody. Przygotowanie syropu z sosny: 1. Po zerwaniu młodych pędów delikatnie je myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na kawałki wielkości centymetra. Innym sposobem na to, żeby pędy szybciej puściły sok jest ugniatanie ich drewnianym tłuczkiem. 2. Następnie w słoiku układamy na przemian warstwy pędów i cukru (warstwę pędów grubości 3 cm posypujemy 4 łyżeczkami cukru). Na koniec można dodać odrobinę wody. 3. Słoik zakręcamy i odstawiamy w dobrze nasłonecznione miejsce na około tydzień (przy słonecznej pogodzie) lub dłużej (jeśli na zewnątrz jest pochmurno i deszczowo). 4. Po upływie tego czasu zlewamy do mniejszego słoiczka powstały syrop. Przechowywany w chłodnym i zaciemnionym miejscu nie straci właściwości leczniczych nawet przez kilka lat. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/przepis-na-syrop-z-sosny-jak-zrobic-syrop-z-mlodych-pedow-sosny_41536.html

Diana Rusiłowicz

Zadanych pytań: 46

16.05.2017 01:04

Ja też nie robiłam i z chęcią poczytam...

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

16.05.2017 08:05

Renataj robi taki syrop i pisze, że nie pasteryzuje..

pestka

Zadanych pytań: 424

16.05.2017 08:24

osobiście jeszcze takie syropu nie robiłam , więc chętnie skorzystam z umieszczonych tu porad

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

16.05.2017 08:43

nie pasteryzuję

ilka01

Zadanych pytań: 6

16.05.2017 09:20

nigdy nie robiłam takiego syropy, poczytam chętnie rady

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

16.05.2017 10:30

robiłam i nie pasteryzowałam pasteryzacja zabija dużo składników

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak