Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Janina

Zadanych pytań: 159

14.07.2013 13:39

Słyszałam, że można kisić ogórki w 5 litrowych butelkach po wodzie mineralnej. Jak to robicie i jak się przechowują ogórki i czy "odkręcone" rozpakowane do jedzenia muszą być szybko zużyte, bo to przecież duża pojemność.

Odpowiedzi (32)

Habibi

Zadanych pytań: 690

14.07.2013 15:52

A moja rodzina to 3 osoby, z czego najwięcej kiszonych zjadam osobiście ;) Ale kiszę tak, bo jest to bardzo wygodne :) Słoików pustych mam pewnie ponad setkę, ze trzy razy tyle zapełnionych z poprzednich lat - ale z czystej wygody kiszę w butelkach :) Idzie szybciorem, no i nie trzeba myś i wyparzać tych butelek, jak robię ze sloikami ;)

IlonaAlbertos

Zadanych pytań: 192

14.07.2013 15:56

Ogórki w pięciolitrowych butlach przechowują się dobrze. Mają bardzo dobry smak. Zawsze dodaję do tych w butelkach więcej czosnku. Jak już otwieram butlę, to po pewnym czasie przekładam ogórki do słoika i stawiam do lodówki, żeby się nie zepsuły.

idealme

Zadanych pytań: 62

14.07.2013 15:58

Osobiście sceptycznie podchodze do kiszenia w plastiku, kwas może wchodzić w interakcje z plastikiem, jestem zwolenniczką kiszenia w glinianych garnkach

Hanna8

Zadanych pytań: 10

14.07.2013 16:03

sama tak nie robiłam ale znam osoby które tak robia od dłuższego czasu, jadłam nawet takie ogórki i były naprawdę pyszne:) jednak przechowywane i kiszone w tych butlach były w zimnie, w lepiance, studni etc

IZABELA29

Zadanych pytań: 666

14.07.2013 16:27

nie robiłam tak ale jadłam sa smaczne

votus

Zadanych pytań: 3

14.07.2013 16:41

uważam, że to nie jest dobry pomysł by kisić ogórki w plastiku...

arbuzowo

Zadanych pytań: 11

14.07.2013 17:37

Moja ciocia tak robi ogórki - są bardzo smaczne. Żeby je wyjąć faktycznie trzeba odciąć górę i generalnie szybko zjeść. Żeby je przechować parę dni można przelać do słoika z zalewą i przetrzymać w lodówce - jest to jednak rozwiązanie krótkotrwałe

Gracer

Zadanych pytań: 124

14.07.2013 18:27

spotykam się z takim kiszeniem

Seba

Zadanych pytań: 1313

14.07.2013 18:43

ja robię tylko w słoikach

Kasia36

Zadanych pytań: 463

14.07.2013 19:22

możesz zrobić też w mniejszych butelkach- 0,5 l po sokach tymbark lub po jogurcie pitnym, kefirze, mleku- 1 l, 1,5 l, 2 l, chodzi o to żeby była szersza główka, żeby było je jak wsadzić, w 0,5 l można kisić ogórki pokrojone w kostkę lub starte na tarce, które przydadzą się do zupy ogórkowej, robiłam w tamtym roku pierwszy raz w taki sposób i jestem zadowolona- ogórki smaczne nie psuły się

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak