Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

A_Ka

Zadanych pytań: 16

10.01.2016 20:36

w dodawaniu przepisów jest punk koszt. Jak to oceniacie, bo mi trudno wyliczyć i nie wiem jak. Bo np. jajka mam swoje warzywa też. Często kupuje w zapasie i nie pamietam co i jak. Czy może mnie Ds upomnieć za ta rubryke i dać jakas kare?

Najlepsze odpowiedzi (3)

atort111

Zadanych pytań: 0

08.02.2016 14:12

powyżej 80 zł kwalifikuje jako drogi, , do 30 tani, od 31-79 - średni

Pani Domu

Zadanych pytań: 251

11.01.2016 09:06

to subiektywna ocena dodającego - dla mnie wołowina, piersi kaczki czy polędwiczki są drogim mięsem i wtedy koszt zaznaczam jako wysoki. Dla kogoś innego koszt tego mięsa wcale nie musi być wysoki

gosia56

Zadanych pytań: 466

13.01.2016 10:42

zazwyczaj oznaczam na oko

Odpowiedzi (26)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

10.01.2016 20:45

Ja zawsze zaznaczam bo przecież są potrawy czy wypieki które wychodzą bardzo drogo a są szybkie i tanie. Koszt naleśników nie może być taki sam jak koszt np. dobrego bigosu. DS na pewno Cię nie upomni, chyba że ktoś czytający przepis to zgłosi.

Renata9

Zadanych pytań: 329

10.01.2016 21:09

Uważam tak samo jak @Bernadeta 1. Zawsze różnicuję np. koszt sernika jest wyższy niż ciasteczek francuskich.

Iwusia

Zadanych pytań: 242

10.01.2016 21:25

Zawsze podaję koszt szacunkowo jak uważam. Tanio to do 20 zł , do 30 zł średnio, a powyżej to drogo ... ale to każdy ma swój przelicznik ... warto zaznaczyć jak Ty uważasz bo lepiej później się szuka takich przepisów.

wwwiolka

Zadanych pytań: 22

10.01.2016 21:34

Zaznaczam raczej na wyczucie. Wiadomo, że kraby kosztują inaczej, niż ziemniaki na pyzy ;-)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

10.01.2016 22:23

Przyznaję, że najczęściej określam koszt jako średni. Jajka i większość warzyw i owoców mam swoich, kurczaki i część mięsa dostaję od siostry z gospodarstwa więc dla mnie nie są to jakieś wielkie koszty ale gdybym miała to wszystko kupić to zwykła sałatka jarzynowa dla 5 osób troszkę by kosztowała. Podobnie dżemy np. truskawkowe - za własne owoce nie płacę ale gdybym miała kupić po 5 czy 7 zł/kg to już nie mały wydatek.

bertpvd

Zadanych pytań: 19

11.01.2016 00:05

Dla mnie to zależy ile danie ma składników i ile one kosztują - jeżeli to są gofry to raczej jest to danie w miarę tanie :) natomiast taka pizza która ma 7-8 składników to już jest o wiele droższe danie.

jagoda5913

Zadanych pytań: 18

11.01.2016 00:36

w zależności na ile osób bo wtedy składników wychodzi więcej i oczywiście koszt

Alex_M

Zadanych pytań: 119

11.01.2016 07:24

zaznaczam 'na oko'.... kieruję się normalnymi cenami w sklepie. nie patrzę, że np jajka i kurę dostałam od teściowej, a warzywa kupiłam po cencie w promocji. ale wiadomo, że dla mnie wołowina może być droga a dla kogoś innego średnia ;) jeszcze się nie spotkałam z tym, by DS się przyczepił do tego akurat :)

Janina

Zadanych pytań: 159

11.01.2016 07:39

Szacuję również na "oko"- staram się według składników ocenić, chociaż dużo rzeczy-produktów mam swoich, pomimo to znam ceny rynkowe i tak staram się dopasować;))

Maridka19

Zadanych pytań: 59

11.01.2016 08:05

Ja też zawsze zaznaczam na oko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak