Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zdrowie i dieta- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

22.11.2014 08:46

Wczoraj córka, która studiuje Technologię żywności powiedziała mi, żebym nie używała stewii, uczyli ich na zajęciach, że jest kancerogenna. Podobno badani nad stewią czyli glikozydami stewiolowymi nie są jeszcze zakończone, ale jak na razie mówi się, że glikozydy są niezdrowe. Używacie czasem stewii?

Odpowiedzi (42)

Wiktoria29

Zadanych pytań: 18

22.11.2014 10:49

nie używam stewii i po tej wiadomości na pewno nie będę

Wacław

Zadanych pytań: 1269

22.11.2014 11:30

nie używamy stewii ale warto o tym wiedzieć

Mniam

Zadanych pytań: 87

22.11.2014 11:45

Pierwszy raz słyszę, żeby była szkodliwa. Do tej pory same dobre rzeczy o niej słyszałam, o samej roślince, bo słodziki to już chyba mają mało wspólnego ze stewią. Dużo dziwnych dodatków.

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

22.11.2014 11:56

Ja czasami używam bo wszystkiego co szkodzi nie da się wyeliminować ale dobrze wiedzieć.

pestka

Zadanych pytań: 424

22.11.2014 13:23

nie używam stewii , wolę cukier lub miód

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

22.11.2014 14:31

nie używam stewii a cukier też podaję z umiarem , jakby nie patrzeć to wszystko mamy niezdrowe , to w końcu co jeść :)

jolanta53

Zadanych pytań: 5

22.11.2014 15:35

używam stewię, mam w proszku, pastylkach i w płynie oraz suszoną siekaną. Nigdy nie słyszałam nic o jej szkodliwości! Na rynek Unii Europ. weszła równe trzy lata temu, a na świecie (Ameryka Południowa, Japonia) używana jest powszechnie już od 40 lat. A USA jest od 6 lat, po wieloletnich dogłębnych badaniach. Używają jej też kraje Dalekiego Wschodu! A nagle w Polsce wybadali, że szkodliwa... dziwne to, ale przynajmniej wiem, ze to naturalna roślina. Słodziki sztuczne są używane o wiele dłużej i też co jakiś czas znajdują się nagle "najnowsze" badania o szkodliwości czy kancerogenności któregoś z nich ;) A przecież wszyscy jadamy puszkowane mięsa i ryby (jedni częściej, inni rzadziej), wielu ludzi nadużywa alkoholu, mnóstwo osób pali lu objada się przetworzoną żywnością np. w fast-foodach, a do tego cała żywnosć kupowana w sklepach jest utrwalana konserwantami, począwszy od chleba a skończywszy na słodyczach... Nie ma co popadać w przesadę!

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

22.11.2014 15:54

nigdy nie używałam

Habibi

Zadanych pytań: 690

22.11.2014 16:14

@caralajna BRAWO dosłownie taka sama była moja pierwsza myśl ;) zresztą obejrzałam niedawno na kuchnia.tv dwa programy o podobnej tematyce - tzn. o zaletach i szkodliwości mleka oraz o przesadnym notorycznym przesładzaniu wszelkich słodyczy, płatków śniadaniowych, była też mowa o napojach i innej żywności :) sponsorami badań byli producenci cukru i słodyczy rzecz jasna

gosia56

Zadanych pytań: 466

22.11.2014 16:23

używamy stewię w domu czasami do herbaty ale myślę ze wszystko w nadmiarze jest szkodliwe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak