Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zdrowie i dieta- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

22.11.2014 08:46

Wczoraj córka, która studiuje Technologię żywności powiedziała mi, żebym nie używała stewii, uczyli ich na zajęciach, że jest kancerogenna. Podobno badani nad stewią czyli glikozydami stewiolowymi nie są jeszcze zakończone, ale jak na razie mówi się, że glikozydy są niezdrowe. Używacie czasem stewii?

Odpowiedzi (42)

IwonaDD

Zadanych pytań: 6

23.11.2014 09:34

czasem używam, a o jej szkodliwości jeszcze nie słyszałam

Ela15

Zadanych pytań: 1414

23.11.2014 11:20

nie używam stewii, herbatę słodzę miodem

Klausia

Zadanych pytań: 251

23.11.2014 14:04

Nie wiem czy prawda, ale całkiem możliwe, że nie. Często takie badania są sponsorowane przez koncerny, którym zmniejszają się obroty. Prawda jest taka, że coraz więcej ludzi szuka innych alternatyw dla cukru. Osobiście czasami używam stewii, ale tylko dlatego, że kupiłam ją na próbę, natomiast nie odpowiada mi jej smak, więc dodaję ją tylko tam gdzie jej smak nie zdominuje potrawy.

wyattearp

Zadanych pytań: 102

23.11.2014 18:17

ja używam cukier ,od wieków był używany w kuchni .................wszystko byle z umiarem

engie23

Zadanych pytań: 1

24.11.2014 08:17

nie używam, ale warto wiedzieć bo to cenna uwaga :)

IZABELA29

Zadanych pytań: 666

24.11.2014 09:07

nie używam i nie zamierzam

Krystyna32

Zadanych pytań: 1570

24.11.2014 09:23

nie używam

gosia56

Zadanych pytań: 466

24.11.2014 16:29

a ja myślę ze stewia jest z naturalnych listków i juz w nic nie wierzę ze jest szkodliwa

noninka77

Zadanych pytań: 33

24.11.2014 17:25

Mam stewię suszoną i w doniczce na parapecie :)

BernadettaP

Zadanych pytań: 504

24.11.2014 19:25

Z pewnością wszystko w nadmiarze może szkodzić, a czy stewia jest zdrowa czy nie chyba prędko się nie dowiemy. Kawy i herbaty nie słodzę, a do wypieków używam ksylitolu, syropu z agawy, brązowego cukru czasem białego. Za stewią nie przepadam, bo drażni mnie jej anyżowy posmak.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak