Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Naczynia i wyposażenie kuchni- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Katarina

Zadanych pytań: 21

02.08.2013 08:40

wczoraj piekłam babkę, wypróbowałam pierwszy raz formę sylikonową - żałuję. Miałam wrażenie, że babka mi się gotuje a nie piecze, po wyjęciu przy ściankach była "prawie spalona" a w środku jakby nie dopieczona. Niczym nie wysmarowałam formy czy to błąd? Czy Wam też tak się zdarzyło?

Odpowiedzi (29)

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

02.08.2013 10:48

nie piekłam jeszcze babki w formie silikonowej

msmors

Zadanych pytań: 91

02.08.2013 10:58

nie mam takich silikonowych foremek

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

02.08.2013 11:33

piekę w silikonowych różnych formach i nie smaruję ich niczym, w starym prodiżu, i ciasta od drożdżowych po proszkowe czy kruche czy małe muffinki upieczone są dobrze, temp. ok 200C i np. baba proszkowa piecze sie ok 40 minut do suchego patyczka

Magula

Zadanych pytań: 556

02.08.2013 11:45

Ja również piekę w formie silikonowej i niczym nie smaruję. Jeszcze mi się nie zdarzyło żeby coś było nie tak, zawsze wychodzi.

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

02.08.2013 12:35

Ja też nie smaruję formy silikonowej i nic takiego mi się nie zdarzyło,ale muszę piec chwilę dłużej niż w foremce tradycyjnej:)

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

02.08.2013 12:37

Babkę jak piekę to sprawdzam patyczkiem czy już jest upieczona,jak suchy to ok.a jak mokry to trzeba jeszcze dopiec:)

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

02.08.2013 12:52

Nie wyciągaj nigdy gorącej z formy ,musi trochę przestygnąć

Katarina

Zadanych pytań: 21

02.08.2013 13:00

temperatura 180 st C , wcześniej piekłam dużo razy w tej samej temperaturze z tym że nigdy w sylikonowej formie to był pierwszy raz. A i w innym piekarni8ku, pewnie dlatego tak wyszło .

misia53

Zadanych pytań: 339

02.08.2013 17:12

podejrzewam, że temperatura była za wysoka . Tak się dzieje w wiekszości ,że podczas wysokiej temperatury nie dopieka się środek ciasta .... choćby przykład z pączkami , jesli za mocno się smażą to to w srodku ciasto a skórka spalona...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak