Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

23.07.2016 20:14

Witam! Mam pytanie- czy jak zasypujecie wisnie cukrem na nalewke, to czy one wam po jakims czasie zaczynaja sie lekko pienic i troche pachniec alkoholem? Moje tak wlasnie dzisiaj wygladaja w sloiku i sie zastanawiam czy cos zrobilam zle, czy to normalne? Ja zazwyczaj robilam odwrotnie, tzn. wisnie najpierw zalewalam wodka, nastepnie zlewalam ten sok a wisnie zasypywalam cukrem, ktory wyciagal z nich sok. Zawsze potem mieszalam na koniec wszystko razem i bylo ok. Teraz zrobilam inaczej i zaczynaja sie dziac takie cuda. Prosze o porade

Najlepsze odpowiedzi (3)

ben-ka

Zadanych pytań: 459

25.07.2016 21:12

To robisz tak jak sok dawnym sposobem owoce i cukier, ale cukru zawsze daje się dużo, jakaś fermentacja się zaczęła, może wyjdzie Ci teraz smaczne wino?

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

02.08.2016 14:46

Wiśnie już zaczęły fermentować

Łukasz15

Zadanych pytań: 638

02.08.2016 22:46

Wiśnie fermentują, lepiej zrób jak robiłaś zawsze

Odpowiedzi (25)

Stenka

Zadanych pytań: 467

23.07.2016 20:46

Może dałaś za mało cukru

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

23.07.2016 21:28

Ja zawsze robię tak jak robiłaś poprzednio bo wiśnie zasypane cukrem też mi fermentują i psuja smak nalewki

Renata9

Zadanych pytań: 329

23.07.2016 21:59

Myślę, że wiśnie zaczęły fermentować

jola91

Zadanych pytań: 23

23.07.2016 22:03

Może stały w ciepłym miejscu i zaczęły fermentować

Renataj

Zadanych pytań: 1275

23.07.2016 22:29

Myślę, że zamiast nalewki wyjdzie wino:) Zawsze robię odwrotnie tzn. owoce zalewam alkoholem, potem zlewam sok a następnie owoce zasypuję cukrem.

Habibi

Zadanych pytań: 690

24.07.2016 08:18

Piana i charakterystyczny zapach sugeruje, że sfermentowały. Ja bym ich już nie używała. Względnie możesz je przetrzymać i zrobić ocet winny wiśniowy.

Mniam

Zadanych pytań: 87

24.07.2016 08:30

Wiśnie pewnie zaczęły fermentować. Robię tak nalewkę, ale wiśnie z cukrem trzymam krótko, tylko tak aby cukier się rozpuścił. Najlepiej jest spróbować, czy rzeczywiście kwasem podeszły.

ilka01

Zadanych pytań: 6

24.07.2016 09:47

wiśnie chyba zaczęły fermentować

mysza75

Zadanych pytań: 96

24.07.2016 09:49

Jak się zaczęły pienić to wydaje mi się że zaczęły fermentować, raczej bym nie ryzykowała i nie zalewał ich alkoholem dalej. Ja zawsze robię tak jak ty robiłaś za pierwszym razem.

Janina

Zadanych pytań: 159

24.07.2016 10:03

Może dałaś mało cukru i stały długo w ciepłym miejscu, więc sfermentowały. Będzie z tego wino;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak