Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Anna133

Zadanych pytań: 143

22.09.2013 09:35

wszędzie widzę przetwory z jarzębiny ,a mi wydaje się ,że jest trująca !!! ciągle w dzieciństwie słyszałam ,że to nie jadalne !!! też macie takie doświdaczenia ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

gosia56

Zadanych pytań: 466

22.09.2013 09:40

nigdy nic nie robiłam z jarzębiny bo tak jak ty myslałam ze jej się nie je ale kiedyś czytałam ze trzeba ją najpierw zamrozić aby te związki które zawiera zniknęły.

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

22.09.2013 09:42

Moja babcia też robiła dżemy z jarzębiny, pamiętam że nie wolno nam było jeść surowej

SmakolykiJoanny

Zadanych pytań: 115

22.09.2013 11:44

Nie robię z jarzębiny przetworów ale podziwiam tych którzy je robią

Odpowiedzi (29)

Mysiunia

Zadanych pytań: 1353

22.09.2013 09:39

surowa jarzębina nie jest jadalna, ale przemrożona, a następnie po obróbce termicznej jest cenna witamin i bardzo zdrowo :) podobnie jak dziki bez :)

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

22.09.2013 09:40

nie, od dziecka pamiętam jak babcia z jarzębiny robiła dżemy, suszyła na rodzynki do ciast czy herbaty, i pamiętam cukierki jarzębina w czekoladzie można było kiedyś kupić w firmowym sklepie Wedla...

Anna133

Zadanych pytań: 143

22.09.2013 09:43

Moze dlatego ze u mnei w domu nikt nie zajmował się kuchnią ,ani jej tajnikami , mówię mamie będzie konfitura z jarzębiny ,a ona ty chyba nie poważna jesteś :D a w ogrodzie mam dziką szałwię , w ogóle w koło wiele jadalnych rzeczy jest .Więc idę na podbój jarzębiny :D

Renata9

Zadanych pytań: 329

22.09.2013 09:47

nigdy nie robiłam żadnych przetworów z jarzębiny, ale pamiętam z dzieciństwa, że będąc na kolonii piłam smaczny kompot z jabłek i z jarzębiny

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

22.09.2013 09:52

ja jeszcze nie próbowałam

joanna30

Zadanych pytań: 50

22.09.2013 09:53

Jarzębina po zmrożeniu i przerobieniu np na dżem jest jadalna. Surowej nie jemy.

borgia

Zadanych pytań: 89

22.09.2013 09:53

Jak byłam dzieckiem, to były cukierki z jarzębiną. I wtedy dowiedziałam się co i jak - bo zaznaczono mi, że samej w sobie nie wolno tykać. Co najwyżej zrobić sobie korale ;). Jadłam też dżem.

Izabela9

Zadanych pytań: 25

22.09.2013 09:54

Przed surową zawsze mnie ostrzegano, ale moja babcia robiła pyszne nalewki, konfitury i kompoty.

Beatris

Zadanych pytań: 43

22.09.2013 09:55

A mnie kusi, żeby coś z niej zrobić.

Krystyna32

Zadanych pytań: 1570

22.09.2013 10:01

tak, mam dokładnie to samo skojarzenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak