Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Anna133

Zadanych pytań: 143

22.09.2013 09:35

wszędzie widzę przetwory z jarzębiny ,a mi wydaje się ,że jest trująca !!! ciągle w dzieciństwie słyszałam ,że to nie jadalne !!! też macie takie doświdaczenia ?

Odpowiedzi (29)

magduś83

Zadanych pytań: 46

22.09.2013 12:47

he he fajne pytania sie czasem trafiają, można się dowiedzieć wiele ciekawych rzeczy, przyznam ze w temacie jarzębiny jestem kompletnie zielona :)

msmors

Zadanych pytań: 91

22.09.2013 14:39

ja dopiero tutaj dowiedziałam się że można z niej robić fajne przetwory

msmors

Zadanych pytań: 91

22.09.2013 14:40

A dodam, że w dzieciństwie to robiłam z niej korale

rjustysia

Zadanych pytań: 190

22.09.2013 15:11

Ja również zastanawiałam się, jak to jest z tą jarzębiną, co trzeba zrobić, by była jadalna. teraz wiem, dzięki :)

ben-ka

Zadanych pytań: 459

22.09.2013 15:15

Pamiętam cukierki groszki z jarzębiną,które w dzieciństwie jadłam,obecnie robię tylko nalewki,a muszę Wam powiedzieć,że taki swojski jarzębiaczek bije wszystkie nalewki na głowę:)

adelajda

Zadanych pytań: 234

22.09.2013 16:21

moja babcia mówiła że nie wolno jeść surowej, że trująca to nie ....

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

22.09.2013 19:30

Nie robię zapraw z jarzębiny, ale kiedyś nasze babcie ją zaprawiały i sobie ją chwaliły.

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

22.09.2013 19:43

Ja również w dzieciństywie słyszałam że jarzebina jest trująca i nawet do głowy by mi nie przyszło że można ją jesć ale terach chetnie bym zrobiła jakieś przetwory tylko jarzebiny brak :(. Podobnie było z czarnym bzem - tez zawsze słyszałam że jest trujący i w tym roku jak zapragnęłam zrobic z niego przetwory zostałam prawie uznana za wariatkę :)) Mama przez tydzień patrzyła na mnie jak na osobę niespełna rozumu a jak już spróbowała to stwierdziła że marmolada jest pyszna :). Pewnie podobnie byłoby z jarząbiną .

Babciagramolka

Zadanych pytań: 179

23.09.2013 11:11

Jarzębina nie jest trująca tylko na świeżo jest mało smaczna. Po przemrożeniu uwalniają się cukry w niej zawarte i daje się przerabiać. Ja robię konfiturę, przecier jarzębinowy na ostro ( coś w rodzaju ketchupu).Dodaję konfiturę jarzębinową do chrzanu , do sosów mięsnych - nadaje fantastycznego posmaku ,, dzikości". W zasadzie powinno się zbierać jarzębinę po pierwszych przymrozkach , ale wygodniej jest zebrać jak jest jeszcze ciepło i jest taka piękna czerwona . Umyć , osuszyć , wrzucić do zamrażarki i zostawić na tydzień. potem wyjąć i dopiero robić przetwory.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak