Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Anna133

Zadanych pytań: 143

22.09.2013 09:35

wszędzie widzę przetwory z jarzębiny ,a mi wydaje się ,że jest trująca !!! ciągle w dzieciństwie słyszałam ,że to nie jadalne !!! też macie takie doświdaczenia ?

Odpowiedzi (29)

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

22.09.2013 10:07

Pamiętam, że nie pozwalano nam jej jeść, ale też nikt nie robił z niej żadnych przetworów. Dopiero po latach dowiedziałem się, że jarzębina jest jadalna i do tego bardzo zdrowa:)

Margo1

Zadanych pytań: 2141

22.09.2013 10:09

Dokładnie miałam te same myśli w dzieciństwie, wszyscy ostrzegali abym nie jadła surowych bo się zatruję lub będzie mnie brzuch bolał, dopiero tutaj dowiedziałam się że można zrobić nalewki i konfitury.

Alex_M

Zadanych pytań: 119

22.09.2013 10:11

niedaleko mnie rosną piękne jarzębiny... niestety przy samej drodze, więc ich nie zbieram. a szkoda, chętnie bym zrobiła dżem na spróbowanie, bo kusi mnie :)

Habibi

Zadanych pytań: 690

22.09.2013 10:15

Oczywiście również mówiono mi w dzieciństwie, że jest niejadalna, ale NA SUROWO! Skoro ptaszki skubią i żyją ;) Zresztą uwielbiałam w dzieciństwie suszoną żurawinę kandyzowaną w cukrze (była paczkowana jak groszki, ale była też "na wagę"), no i groszki o smaku jarzębinowym pamiętam :) miały nieregularną powierzchnię i piękny kolor :)

Habibi

Zadanych pytań: 690

22.09.2013 10:16

...suszoną jarzębinę ;) ...zasugerowałam się reklamą tabletek z żurawiną, która akurat leciała w TV...

mufinka79

Zadanych pytań: 303

22.09.2013 10:24

Tylko surowej jarzębiny nie jadamy, ale po przerobieniu jest zdrowa :)

Stenka

Zadanych pytań: 467

22.09.2013 10:35

Robię od 2 lat przetwory z jarzębiny i jeszcze żyję. Zawsze najpierw przemrażam, potem spażam i dopiero używam

Mniam

Zadanych pytań: 87

22.09.2013 10:37

Dobrze, że poruszyliście ten temat, bo mi się też wydawała trująca w większych ilościach. Nie wiedziałam, że po przemrożeniu te niedobre związki znikają.

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

22.09.2013 11:17

tez mam takie odczucia że jest trująca zawsze mówiło się nie jedz nie wolno bo trująca ale z wiekiem coraz bardziej kusi mnie coś z niej zrobić w tym roku robiłam i jadłam pierwszy raz przetwory z dzikiego bzu :)

Janina

Zadanych pytań: 159

22.09.2013 12:09

Nie robiłam nic z jarzębiny i to co czytam tak i u mnie było za dzicństwa, że to trucizna;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak