Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

17.02.2017 00:18

zbliża się tłusty czwartek, macie dobre rady na dobre pączki?

Najlepsze odpowiedzi (3)

bertpvd

Zadanych pytań: 19

21.02.2017 22:05

Najlepsze są zwykle Polskie :)

mysza75

Zadanych pytań: 96

21.02.2017 10:53

ciasto musi być dobrze wyrośnięte i pączki przed pieczeniem też muszą ładnie wyrosnąć, nie warto się śpieszyć ze smażeniem ich.

Bożena Matuszczyk

Zadanych pytań: 25

17.02.2017 08:18

Podaje Ci fajny przepis sprawdzający sie w 100 % ; 1 kg mąki ,2 szklanki mleka,4 jajka całe,1 kostka margaryny,trochę piwa ,10 dkg drożdży,4 łyżki cukru i szczypta soli Sposób wykonania; Drożdże rozrobić w zimnym mleku z cukrem,dodać mąkę ,jajka,piwo ,szczyptę soli i wyrobić ciasto , margarynę roztopić i przestudzoną dodać do ciasta wszystko razem wyrobić ja wyrabiam tak długo aż ciasto odchodzi od ścianek miski i nie klei sie do rąk wtedy ciasto jest dobre.Ciasto podsypuje i oprószam mąką , przykrywam ściereczką i wkładam do lodówki na jedną godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmuje ponownie chwilkę mieszam i odrywam po trochę i robię pączki które nakrywam ściereczką wtedy jeszcze rosną i po kilka wkładam do gorącego oleju i smażę obracając na złoty kolor. .Gotowe pączki posypuje cukrem pudrem lub polewam lukrem.

Odpowiedzi (43)

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

17.02.2017 00:19

ja w tym roku chcę zrobić pączki pieczone, ponoć mniej kaloryczne ...może macie dobry przepis na takie pieczone?

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

17.02.2017 01:55

SKŁADNIKI 16 SZTUK 100 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych) 50 g cukru 3/4 łyżeczki soli 3 jajka 170 g masła ORAZ jajko do posmarowania około 300 g miękkiej marmolady o smaku różanym lub marmolady truskawkowej ewentualnie wieloowocowej lukier pomarańczowy: 200 g cukru pudru, sok i skórka z pomarańczy, sok z cytryny, SMAŻONA SKÓRKA POMARAŃCZOWA lub konfitura pomarańczowa Potrzebne też będą papilotki (jak do muffinów) o średnicy 5 cm mierzone po dnie cienka szklanka lub metalowa obręcz do wycinania ciastek o średnicy 7,5 cm PRZYGOTOWANIE Drożdże, masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Masło kroimy na kawałki i tak ocieplamy. Ciasto najlepiej zagniatać mikserem planetarnym, w maszynie do wyrobu chleba, melakserze lub termomiksie. Z drożdży zrobić rozczyn - wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki. Rozczyn ma się dość mocno spienić. Naczynie z drożdżami można wstawić do garnka z bardzo ciepłą wodą, to pomoże drożdżom wyrosnąć. Gdy drożdże wypełnią już cały kubek, wstawić go do miski z mąką. Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i wymieszać. Następnie wlać rozczyn drożdży i wymieszać łyżką. Dodawać stopniowo jajka mieszając składniki drewnianą łyżką. Następnie wyrabiać ręką przez około 10 minut lub przez 7 minut za pomocą haka miksera (na 4 poziomie). Na koniec ciasto ma być gładkie. Następnie dodawać po kawałeczki miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami (około 10 minut) lub miksując hakiem (około 7 minut). Na koniec mamy otrzymać elastyczne i błyszczące ciasto, które będzie odklejało się (ześlizgiwało) z ręki i boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy). Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm (ma nam wyjść 16 pączków), w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto mąką aby ciasto się nie kleiło. Szklanką lub obręczą wyciąć pierwsze kółko. Rozpłaszczyć nieco w dłoni i na środek położyć pełną łyżeczkę marmolady. Złożyć kółko na pół, zlepić brzegi jak w pierogach a następnie zebrać łączenie w jednym miejscu. Ulepioną w ten sposób kulkę włożyć łączeniem do dołu do papilotki. Powtórzyć z resztą ciasta. Na koniec wycinki z ciasta zebrać w jedną kulkę i też wykorzystać. Papilotki z pączkami układać na blaszce z wyposażenia piekarnika z zachowaniem odstępów (zmieści się połowa pączków, resztę pieczemy w drugiej partii). Pączki odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem (najlepiej ogrzanym w temp. pokojowej) i wstawić razem z blaszką do nagrzanego piekarnika do środkowej części. Piec przez 13 - 15 minut. Od razu wyjąć z piekarnika. Studzić przez około 10 minut, następnie polukrować. Upiec drugą partię pączków. Lukier pomarańczowy: do miseczki wsypać cukier puder, dodać skórkę startą z pomarańczy (około 1/2 łyżeczki), łyżeczkę soku z cytryny oraz sok z pomarańczy w takiej ilości aby otrzymać lukier o odpowiedniej gęstości. Wymieszać ze smażoną skórką pomarańczową lub konfiturą (około 2-3 łyżki). WSKAZÓWKI Ciasto można też zagnieść wieczorem, wstawić do lodówki na całą noc, a rano upiec pączki. W tym celu wyrobione ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc (ciasto najpierw urośnie, później opadnie). Rano wystarczy uformować pączki i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Do ciasta "nocnego" można użyć drożdży instant (1 i 1/2 saszetki). 1 PROPOZYCJA INNYCH DODATKÓW DO PĄCZKÓW: maliny (mrożone lub świeże), po 2 sztuki do każdego pączka lukier z białą czekoladą oraz advocaatem: 30 g białej czekolady, 3 łyżki śmietanki 30% lub mleka skondensowanego, 2 łyżeczki soku z cytryny, 2 łyżki likieru jajecznego (advocaatu lub bombardino), około 100 g cukru pudru (czekoladę połamać i roztopić razem ze śmietanką i sokiem z cytryny, dodać likier oraz kilka łyżek cukru pudru, wymieszać na gładką masę. 2 PROPOZYCJA INNYCH DODATKÓW DO PĄCZKÓW: po 1 kosteczce czekolady lub 1 łyżeczce nutellido środka lukier malinowy: 2 maliny (świeże lub mrożone), 2 łyżeczki soku z cytryny lub likieru kokosowego lub amaretto lub likieru jajecznego, około 100 g cukru pudru (maliny rozetrzeć z sokiem z cytryny lub likierem, następnie dodać kilka łyżek cukru pudru i dokładnie wymieszać aż maliny się rozpadną, dodawać więcej cukru pudru aby uzyskać odpowiednio gęsty lukier).

Renata9

Zadanych pytań: 329

17.02.2017 08:17

@gusia1000, czy Ty piekłaś te pączki ? Mnie osobiście od razu odpycha tak długi przepis.

pestka

Zadanych pytań: 424

17.02.2017 08:40

robię takie tradycyjne smażone a pieczonych jeszcze nie robiłam

kasiaw

Zadanych pytań: 470

17.02.2017 08:40

chętnie skorzystam z waszych przepisów i usmażę na tłusty czwartek pączki

Margo1

Zadanych pytań: 2141

17.02.2017 08:55

Ja nie robiłam bardzo dawno pączków,musiałabym zajrzeć do mojego przepuśnika.A pączków nauczyła mnie babcia.

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

17.02.2017 09:50

Ja robię tradycyjne, może w tym roku wypróbuję bo nigdy jeszcze nie robiłam pieczone w piekarniku

gosia56

Zadanych pytań: 466

17.02.2017 10:10

w tym roku robię znowu smazone w zeszłym roku robiłam pieczone w piekarniku ale mimo ze były pyszne to jednak z pączkie smazonym nie ma nic wspólnego to po prostu bułki z marmoladą a przepis taki całkiem tradycyjny

adelajda

Zadanych pytań: 234

17.02.2017 10:37

Miałam dobry przepis na pączki bez garowania. Gdzieś się zawieruszył i nie piekę

Wacław

Zadanych pytań: 1269

17.02.2017 10:43

@gusia1000, jak zwykle służy pomocą

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak