Estragon jest ekstra! To jedna z moich ulubionych przypraw do mięs, ryb, dań z jajek, ale i warzyw czy sosów. Jest niezwykle aromatyczna, ma szeroki zakres zastosowań w kuchni i sprawia, że każde danie zyskuje wykwintny charakter. W cyklu ABC przyprawiania podzielę się z Wami moją wiedzą o estragonie. Do czego go używać? Jak smakuje? Gdzie kupić tę przyprawę i z czym ją połączyć?
Co to jest estragon?
Estragon rośnie dziko w Azji, południowo-wschodniej Europie i Ameryce Północnej. Jest uprawiany w wielu krajach świata, nie tylko ze względu na walory kulinarne, ale i estetyczne. Francuzi mają do niego szczególny sentyment. Nazywają estragon królem przypraw i zdecydowanie podzielam tę opinię. Dlaczego? To symbol wysokiej jakości francuskiej kuchni i wysublimowanego smaku. Kojarzy się z elegancją, klasą. Jest subtelny, a zarazem bardzo charakterystyczny.
Jak smakuje estragon?
Lekko gorzki, korzenno-ziołowy smak estragonu jest bardzo charakterystyczny. Można wyczuć w nim anyżowy posmak, jednak dość delikatny. Estragon wnosi do dań odświeżający, ziołowy aromat.
Estragon – do czego wykorzystać? Czyli zastosowania kiedyś i dziś
Zastosowań estragonu mogę wymienić bardzo wiele. Te podstawowe wiążą się oczywiście z kulinariami, ale też z lecznictwem. Roślina jest popularnym surowcem zielarskim. Ma działanie wzmacniające organizm i moczopędne.
Dawniej estragon był wykorzystywany w wielu wierzeniach. Miał sprzyjać proroczym snom i wizjom, odstraszać złe duchy. Był składany bogom w ofierze, a ziołowe mieszanki z estragonem służyły do miłosnej magii. Również dziś przyprawa sprawia, że Wasi goście zakochają się w tym, co zaserwujecie!
Do czego pasuje estragon?
Jak wspomniałem wyżej, we Francji to zioło cieszy się ogromną sławą. Jest znane też w innych kuchniach świata, m.in. hiszpańskiej, włoskiej czy polskiej. Estragon – przyprawa doskonale urozmaici dania jednogarnkowe i gulasze. Doprawicie nim zupy, np. grzybową, pomidorową czy krem z cukinii.
Estragon pasuje też do potraw mięsnych – drobiu, baraniny, dziczyzny i cielęciny oraz do ryb. To również składnik aksamitnych sosów. Decyduje o smaku sosu bearnaise, warto dodać go też do sosów musztardowego czy tatarskiego. Jeśli macie pod ręką gałązki świeżego estragonu, przygotujcie aromatyczny ocet winny z ziołowym akcentem. Nada on nowy wymiar Waszym sałatkom czy marynatom.
Estragon – zamiennik soli
Jeśli unikacie w diecie soli, Estragon suszony Prymat będzie świetnym wyborem. Jego intensywny, anyżowy aromat i lekko pikantny, pieprzny smak dodadzą głębi potrawom, które tradycyjnie wymagają soli.
Estragon a rozmaryn
Estragon bywa mylony z rozmarynem. Te przyprawy pasują do siebie, mają jednak różny smak. Rozmaryn charakteryzuje się żywicznym akcentem i lekko cytrusową nutą. Jest używany zwykle do cięższych dań mięsnych, ziemniaczanych i do pieczonych warzyw.
Z czym połączyć estragon?
Estragon to jedno z głównych ziół we francuskiej, klasycznej mieszance, tzw. fines herbes. Doskonale komponuje się ze szczypiorkiem, pietruszką i trybulą. Taki mix ziół jest popularny do przyprawiania omletów czy sałatek.
Estragon suszony Prymat dobrze współgra z wieloma składnikami. W połączeniu z pieprzem stanowi wyraźny, pikantny duet. Warto uzupełnić go również o cytrynowy akcent, aby wzmocnić odświeżający aromat estragonu. Przyprawa jest wyrazista, dlatego wystarczy odrobina, aby danie zyskało pożądany smak. Pamiętajcie, by doprawiać potrawę na sam koniec gotowania.
Estragon, ale i całą paletę innych ziół Prymat, znajdziecie w sklepach stacjonarnych w Waszej okolicy. Jeśli chcecie uzupełnić zapas przypraw, zapraszam na zakupy online. Sklep internetowy Prymat to prosty sposób na szybkie zakupy bez wychodzenia z domu.