Już za chwilę rozpalimy grilla i ze znajomymi czy rodziną zaczniemy ucztowanie. Stoły zastawione sałatkami, serami, warzywami i mięsem w towarzystwie ulubionych przekąsek i napojów - to idealny plan na majówkę. Jednak czy wiecie już, co dokładnie chcecie przygotować na tę grillową ucztę? Aby nic się nie zmarnowało, a jedzenia nie było za dużo, odpowiednio zaplanujcie, kto przygotuje co na grilla! A oto inspiracje i sprawdzone przepisy.
Co na grilla? Lista zakupów
Niektóre produkty ze sklepowych półek są od razu gotowe do wrzucenia na ruszt. Ale inne trzeba przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem. Dlatego weekend przed majówką to dobry moment na zrobienie listy pod tytułem “co na grilla”, a w sumie i “co do grilla”.
Dla większości z nas grill nieodłącznie kojarzy się z mięsem. Do wyboru mamy wiele opcji, najpopularniejsze z nich to:
- Kiełbasa (różne rodzaje)
- Kurczak (piersi, skrzydełka, nóżki)
- Karkówka
- Boczek
- Ale i steki, owoce morza czy ryby!
Nie można też zapomnieć o produktach wege na grilla czy po prostu tych przygotowywanych z serów i warzyw. Na grilla ze znajomymi warto przygotować warzywa w przyprawach – cukinia, bakłażan czy papryka to te najpopularniejsze. Nikt nie oprze się też pysznym serom – roztopionemu camembertowi czy przypieczonemu halloumi.
A co zjeść w oczekiwaniu na pyszne dania z rusztu? To, co przygotowujemy na grilla ze znajomymi to nie tylko mięso, sery i warzywa. Nie można pominąć przekąsek i sałatek! Pomoże nam to w zabiciu pierwszego głodu przed tym, jak na talerze trafią pyszne kąski z ognia.
Jak zamarynować karkówkę, kurczaka i inne mięsa?
Jeśli chodzi o karkówkę na grilla, kurczaka czy też np. boczek, są to te mięsa, które warto wcześniej zamarynować. Są różne szkoły, techniki i metody. Jeśli jednak nie masz za wiele czasu, możesz skorzystać z gotowych marynat – czy to mieszanek przypraw, czy też tych płynnych.
Przygotowaliśmy dedykowane porady do różnych typów mięs, ale i stricte samego marynowania. Skorzystajcie z nich przygotowując się do grillowania:
Co na grilla ze znajomymi poza mięsem? Wege przekąski, sałatki i sery!
Nie samym mięsem grill żyje! Do wyboru jest naprawdę wiele pomysłowych przepisów na dania z grilla z warzyw, grzybów i serów. Niektóre z nich nie wymagają nawet większego przygotowania, bo wystarczy tylko wrzucić je na ruszt i poczekać na upieczenie. Mowa tu np. o serach. Ale są też ciekawe przekąski, jak nadziewane pieczarki, które znikają w mgnieniu oka, gdy tylko ściągniemy je z rusztu!
Sałatki często służą nam do przełamania tłustych i ciężkich mięs z grilla, ale i chętnie sięgamy po nie przed właściwymi potrawami z rusztu. Jakie sałatki pasują do grilla? Zarówno te lekkie, z sosami na bazie oliwy i wody, ale i bardziej treściwe - np. z ziemniakami.
To co, gotowi na grillową ucztę? Smacznego!