Mogłoby się wydawać, że minestone to zwyczajna zupa jarzynowa. Jest ona jednak niezwykła i co ciekawe nie ma na nią jednego, ogólnego przepisu. Jako zupa bazująca na sezonowych warzywach zmienia swoje oblicze wraz ze zmianą pór roku. Jej przyrządzenie również zależy od regionu, w jakim się ją podaje. Tak naprawdę można do niej dodać wszystko, co mamy w danej chwili pod ręką. I tak na przykład często w zupie tej pojawia się: cukinia, marchewka, groszek, szpinak, bób, fasolka szparagowa i wiele innych.
W zależności od regionu Italii minestrone podaje się z ryżem, chlebem, makaronem, czy nawet aromatyzuje się pesto. Czasem zupa ta przybiera postać gęstego dania, by w innym miejscu Włoch przemienić się w delikatny wręcz rosół. W dzisiejszym odcinku bazować będziemy na zimowych warzywach. Pojawi się zatem obok marchwi także por i rzepa. Smacznego :)!
Po przepis kliknij TUTAJ