Niepozorny, malutki owoc, który kryje w sobie prawdziwą bombę smaku. Liczi, bo o nim mowa, ma nie tylko ciekawy wygląd, ale i strukturę. Czy warto sięgnąć po ten egzotyczny owoc w sklepie? Jak jeść liczi? Czym się charakteryzuje? Poznaj sekrety liczi i wprowadź ten pyszny owoc do swojej codziennej diety.
Jak wygląda liczi, czyli chińska śliwka?
Liczi ma twardą, cienką i ciemnoróżową skórkę z kolcami. Jego kształt przypomina małą śliwkę lub większe winogrono. W środku za to posiada biały, wodnisto-galaretowaty miąższ. Pod nim kryje się jeszcze twarda, brązowa i niejadalna pestka. Warto wiedzieć, że liczi ma tendencję do szybkiego psucia. Dlatego już po dwóch-trzech dnia przechowywania w temperaturze pokojowej może zacząć tracić smak i aromat.
Jak smakuje liczi i jak je jeść?
Liczi w swoim smaku jest mocno słodkie, ale przełamane przez swoją soczystość. Słodkość przełamuje też delikatnie kwaśny posmak. Liczi ma wyjątkowy smak, ale można porównać je do miąższu aloesu, winogron czy melona - coś jak połączenie wszystkich tych owoców i aromatów. Liczi należy jeść bez skórki i pestki. Najłatwiej jest naciąć skórkę nożem, a następnie można ją łatwo ściągnąć - nie przylega ona do miąższu. Liczi można albo zjeść odkrawając miąższ z pestki lub obgryzać jak śliwkę.
Właściwości liczi – nie tylko pyszny smak!
Ten egzotyczny, mały owoc ma stosunkowo niską zawartość kalorii. Liczi w 100 g posiada około 60 kcal. Ma w sobie wysoką zawartość cukru, która jest szczególnie wysoka w momencie, gdy owoc jest mocno dojrzały. Choć składa się w blisko 80% z wody, to wraz z dojrzewaniem wzrasta ilość cukrów. Nie można jednak zapomnieć, że liczi to zdrowy owoc, zawiera wiele witamin i minerałów.
O liczi słów kilka – historia egzotycznego owocu z Chin
Owoc liczi bywa inaczej nazywany chińską śliwką bądź bliźniarką smaczną. Najczęściej rośnie w Australii i Azji. Jednak historycznie liczi pochodzi z Chin, stąd też nazwa - chińska śliwka. Już tysiące lat temu właściwości tego niepozornego owocu były wychwalane i doceniane przez cesarzów, a w późniejszym czasie przez podróżników i historyków.