Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Owoc kaki – jak jeść, jak obierać i jakie ma właściwości?

Owoc kaki – jak jeść, jak obierać i jakie ma właściwości?

Egzotyczne owoce są obecnie łatwo dostępne w praktycznie każdym sklepie. Jednak wciąż często po nie nie sięgamy. Czym jest to spowodowane? Zwykle nie wiemy, jak je jeść, czy ze skórką, czy bez i czy w ogóle będą nam takie owoce smakować. Nie inaczej jest z kaki! Jak jeść kaki, jak ono właściwie smakuje i jak nie pomylić go z... pomidorem! 

Wygląd i właściwości owocu kaki 

Kaki ma kilka różnych nazw – dokładnie jest to persymona, ale nazywa się go także chińska śliwka, szaron czy hurma. Ten egzotyczny owoc ma ciekawy wygląd przypominający... pomidora. Jednak tylko z zewnątrz. Ma lśniącą, pomarańczowo-czerwoną skórkę, a u nasady wychodzą płaskie liście. Po przekrojeniu z kolei widzimy mięsiste, pomarańczowe wnętrze - jednolite, bez pestek. W przekroju kaki można zauważyć zagłębienia w kształcie gwiazdy, kwiatu.  

Kaki to bardzo zdrowy owoc egzotyczny. Zawiera wiele witamin i minerałów. Persymona dostarcza także błonnika. Wśród najważniejszych dobroczynnych elementów można wymienić witaminę C i A, a także żelazo, potas czy wapń.  

Ile kalorii ma kaki? Tutaj sprawa ma się dość ciekawie. Owoc kaki ma w sobie mało kalorii i jednocześnie ma niski indeks glikemiczny. To świetna wiadomość dla cukrzyków. W 100 g kaki ma około 70 kcal (przy czym jeden owoc ma około 250 g).  

jak nazywa się kaki

Jak jeść kaki i jakie owoce wybierać? 

Widzą ten pomidorowy owoc w sklepie często rezygnujemy z zakupu zastanawiając się - jak się je kaki? Czy skórka jest jadalna? Czy kaki się obiera? Sprawa jest jednak bardzo prosta. To jeden z owoców, który jest prostszy w obsłudze.  

Zacznijmy od tego, jakie owoce kaki wybierać. Najlepiej kupować je w okresie jesienno-zimowym. Wtedy są najsłodsze i najbardziej soczyste. Przy zakupie kaki warto zwrócić uwagę na skórkę i miękkość. Z zewnątrz persymona powinna mieć błyszcząco, ciemnopomarańczową skórkę i dość żywo wyglądające liście. Nie wybierajcie owoców ubitych i zbyt miękkich.  

Wróćmy do tego, jak się je kaki. Owoc, jak każdy inny, przed spożyciem należy umyć pod bieżącą wodą. Teraz mamy dwie możliwości - albo obrać owoc jak jabłko (choć skórka jest dużo miększa i łatwiej odchodzi), albo pokroić kaki na ćwiartki i wyjeść miąższ.  

Czy kaki można jeść ze skórką? 

Okazuje się, że kaki można jeść ze skórką! Jednak trzeba pamiętać o tym, aby dokładnie umyć owoc i unikać ubitych i nadgnitych miejsc. Skórka jest miękka i cienka, szczególnie w dojrzałych owocach. Jeśli więc chcesz, możesz ją zjeść! Wiele z mikroelementów zawiera się właśnie w niej.

ciekawostka o kaki

Wiesz, jak jeść kaki – jak więc smakuje? 

Kaki ma swój wyjątkowy, indywidualny smak. Można je jednak przyrównać do kilku bardziej znanych nam owoców. Chińska śliwka smakuje podobnie do połączenia śliwki, moreli, mango i brzoskwini.  

Podsumowanie: 

  • Kaki to bardzo zdrowy owoc, który ma niski indeks glikemiczny i mało kalorii 

  • Kaki można jeść ze skórką 

  • Chińska śliwka najlepsza jest w okresie jesienno-zimowym 

  • Persymona powinna mieć ciemnopomarańczową skórkę i być jędrna w dotyku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak