Pyszna alternatywa dla kupnych ketchupów. Własnej roboty jest przepyszny i przede wszystkim zdrowy. Wiemy dokładnie z jakich składników jest zrobiony! Zapraszam!
Składniki (z tych proporcji wyszły mi 4 słoiki po 330 ml):
800 g cukinii bez skóry i pestek
1 cebula
1 płaska łyżeczka soli
1 nie pełna szklanka cukru ( dałam jakieś 3/4 szklanki cukru)
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
300 g koncentratu pomidorowego
1/3 szklanki octu
Przygotowanie:
Cukinię obieramy ze skórki, usuwamy pestki, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. W misce zasypujemy cebulę i cukinię solą i zostawiamy na 12 godzin. Po upływie tego czasu warzywa miksujemy blenderem. Dodajemy cukier, paprykę, koncentrat pomidorowy, wszystko mieszamy łyżką i gotujemy około 30 minut. Co chwilę mieszając, by ketchup nie przypalił się. Na koniec dodajemy ocet. Mieszamy i gorący wlewamy do słoiczków wcześniej wyparzonych. Zakręcamy i stawiamy nakrętką do dołu. I tak trzymamy aż ketchup w słoiku przestygnie.