Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

LASAGNE Z SOSEM BOLOŃSKIM, SOSEM BESZAMELOWYM I SEREM !

Kolejna potrawa to przepyszna lasagne z sosem bolońskim, z sosem beszamelowym, a do tego z wierzchu ciągnąca się mozzarella to idealny pomysł na obiad. Trochę czasochłonna, ale smak jest idealny!

Składniki:

makaron do lasagne BARILLA

0,5  kg mielonej łopatki wieprzowej

400 g przecieru pomidorowego

1 cebula

sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, rozmaryn, papryka słodka,  papryka ostra

100 g sera żółtego - starkowany na tarce o drobnych oczkach

1 duża kulka mozzarelli

 

Sos beszamelowy:

30 g masła

2 łyżki mąki

300 ml mleka

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

100 g startego sera żółtego

 

Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju na patelni wrzucamy cebulę, doprowadzamy do zeszklenia. Wrzucamy mięso mielone i smażymy. Kiedy mięso już będzie usmażone doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Przekładamy do dużego garnka. Wlewamy przecier, ketchup i odrobina wody i mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30-35 minut.


Sos beszamelowy:

W garnku małym rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty cały czas mieszając. Następnie stopniowo dolewamy po trochu mleka cały czas mieszając. Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową i stopniowo ser, który ma się rozpuścić. Ma być w miarę gęste. Gęstsze niż ciasto do naleśników.

Na spód brytfanny wylewamy odrobinę sosu beszamelowego. Na sos układamy płaty surowego makaronu, następnie sos beszamelowy, sos boloński, odrobina startego sera, makaron i tak robimy 3-4 warstwy. Na sam wierzch wykładamy resztki sosu bolońskiego, układamy mozzarellę pokrojoną w plastrach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30-35 minut.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak