Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

KRUCHE CIASTO Z PYSZNĄ BEZĄ I RABARBAREM

Składniki:   Spód: 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 200 g zimnego masła 50 g cukru pudru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka   Nadzienie: 600 g rabarbaru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cynamonu dżem (użyłam truskawkowy)   Beza: 4 białka 200 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej   Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier puder, sól i proszek pieczenia
Składniki:
 
Spód:
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
200 g zimnego masła
50 g cukru pudru
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
 
Nadzienie:
600 g rabarbaru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
dżem (użyłam truskawkowy)
 
Beza:
4 białka
200 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
 
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier puder, sól i proszek pieczenia. Rozcieramy w rękach, robimy coś w stylu kruszonki. Następnie dodajemy 4 żółtka i zagniatamy w kulkę ciasta. Na blachę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papier, a następnie wylepiamy ciastem. Wstawiamy na 10 minut do lodówki. A po tym czasie przekłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 20 minut.
 
Rabarbar myjemy, odcinamy liście, a łodygi kroimy drobno (ja pokroiłam na półplasterki). Wkładamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cynamon i mieszamy. Na podpieczony spód rozsmarowujemy 3-4 łyżki dżemu, a na dżem wykładamy rabarbar. Z powrotem wstawiamy do piekarnika i pieczemy również 20 minut w 170 stopniach. W tym czasie robimy bezę. 
 
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder cały czas mieszając. Ubijamy 2-3 minuty, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy 0,5 minuty. Ubitą bezę wykładamy na rabarbar, a na bezę posypujemy płatki migdałowe.  Wstawiamy do piekarnika zmniejszając temperaturę do 60 stopni i tym razem suszymy z termoobiegiem przez około 15 minut. Po tym czasie chwile czekamy aż piekarnik lekko ostygnie przy uchylonych drzwiczkach i wyciągamy ciasto. Czekamy do całkowitego wystygnięcia.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak