Składniki:
Spód:
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
200 g zimnego masła
50 g cukru pudru
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
Nadzienie:
600 g rabarbaru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
dżem (użyłam truskawkowy)
Beza:
4 białka
200 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier puder, sól i proszek pieczenia
Składniki:
Spód:
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
200 g zimnego masła
50 g cukru pudru
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
Nadzienie:
600 g rabarbaru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
dżem (użyłam truskawkowy)
Beza:
4 białka
200 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier puder, sól i proszek pieczenia. Rozcieramy w rękach, robimy coś w stylu kruszonki. Następnie dodajemy 4 żółtka i zagniatamy w kulkę ciasta. Na blachę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papier, a następnie wylepiamy ciastem. Wstawiamy na 10 minut do lodówki. A po tym czasie przekłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 20 minut.
Rabarbar myjemy, odcinamy liście, a łodygi kroimy drobno (ja pokroiłam na półplasterki). Wkładamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cynamon i mieszamy. Na podpieczony spód rozsmarowujemy 3-4 łyżki dżemu, a na dżem wykładamy rabarbar. Z powrotem wstawiamy do piekarnika i pieczemy również 20 minut w 170 stopniach. W tym czasie robimy bezę.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder cały czas mieszając. Ubijamy 2-3 minuty, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy 0,5 minuty. Ubitą bezę wykładamy na rabarbar, a na bezę posypujemy płatki migdałowe. Wstawiamy do piekarnika zmniejszając temperaturę do 60 stopni i tym razem suszymy z termoobiegiem przez około 15 minut. Po tym czasie chwile czekamy aż piekarnik lekko ostygnie przy uchylonych drzwiczkach i wyciągamy ciasto. Czekamy do całkowitego wystygnięcia.