Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik pistacjowy

5.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód:

wiórki kokosowe 4 łyżki
herbatniki 100 gram
miód 1 łyżka
sok z limetki 1/2 sztuki
masło 50 gram

Masa serowa:

twaróg sernikowy 750 gram
krem pistacjowy 3/4 szklanki
cukier 200 gram
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 4 sztuki
imbir 1 centymetr

Polewa:

serek kremowy 250 gram
cukier puder 1 łyżka
krem pistacjowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy to jeden z najlepszych pomysłów na wykorzystanie kremu pistacjowego. To ciasto jest kremowe, rozpływające się w ustach i z ciekawy twistem. Z czego on wynika? Wszystko to dzięki zastosowaniu imbiru! Koniecznie przetestujcie ten przepis na sernik pistacjowy. 

Tortownica: średnica 22 cm

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza

Kroki postępowania

1

Spód: Wiórki kokosowe podprażyć delikatnie na patelni i odstawić do ostudzenia. Ciastka drobno pokruszyć np. w mikserze. Masło rozpuścić. Połączyć wszystkie składniki. Wszystko równomiernie rozłożyć w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odłożyć do lodówki. 

Krok 1 - Sernik pistacjowy foto
2

Masa serowa: Imbir zetrzeć na tarce. Mikserem połączyć razem wszystkie składniki na masę, tylko do ich połączenia. 

Krok 2 - Sernik pistacjowy foto
3

Wyciągnąć spód i wylać na niego masę serową. Piec sernik w 180 stopniach przez 40 minut. Po tym czasie przykręcić piekarnik do 160 stopni i piec jeszcze około 25 minut (konsystencja sernika będzie jeszcze gęsta, kremowa - taka ma być). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić sernik w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Sernik odstawić do lodówki na najlepiej całą noc. 

Krok 3 - Sernik pistacjowy foto
4

Polewa: Wszystkie składniki zmiksować razem. Masę wyłożyć na wyciągnięty z lodówki sernik, a następnie odstawić do ostygnięcia. 

Krok 4 - Sernik pistacjowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 02.11.2015 11:04
podoba mi się
VioletoweKucharzenie 02.04.2015 12:27
oj musi on smakować rewelacyjnie:-)
Triss 02.04.2015 11:34
apetyczny serniczek. :)
monikaT83 01.04.2015 21:27
kremu takiego jeszcze nie widziałam ,ale sernik to istna bajka! pyyyyyyyysznie!
Wiktoria29 01.04.2015 21:09
pistacje użyte do dekoracji były niesolone i nie prażone
IKrakowianka 01.04.2015 19:40
rewelacyjny!
Edith85 01.04.2015 19:27
brzmi pysznie :)
wyattearp 01.04.2015 19:01
smacznie wygląda
caralajna 01.04.2015 18:50
intrygująco pyszny, krem pistacjowy muszę odnaleźć na półkach sklepowych bo mnie zaciekawił
Monika-twin 01.04.2015 18:30
Wyglada pysznie.
Kolorowa 01.04.2015 17:43
Pistacje były prażone ? Nie widzę w składzie.
agnieszka214 01.04.2015 17:29
juz mi ślinka cieknie mnima
Renata9 01.04.2015 17:20
Bardzo pyszny serniczek
Michał2 01.04.2015 16:54
bardzo smaczne
Małgorzata Pin 01.04.2015 16:21
Apetyczne i pyszne ciacho.
IZABELA29 01.04.2015 16:18
apetyczny serniczek kiedyś pewnie taki zrobie
Stenka 01.04.2015 16:11
Aż ślinka leci
norweska20 01.04.2015 15:44
oczy same by jadły.....
Beatris 01.04.2015 15:24
Wygląda niezwykle smakowicie:)
Anna169Hosz 01.04.2015 15:24
Zapowiada się pysznie!
agogo2 01.04.2015 14:54
swietny serniczek
bietka 01.04.2015 14:40
ciekawa jestem jego smaku
Ewelina1991 01.04.2015 14:39
fajny serniczek
Justi2401 01.04.2015 14:33
Pięknie wygląda :)
V_kuchareczka 01.04.2015 14:27
musi być przepyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak