Przepis i sposób przygotowania na: Sernik pistacjowy
Sernik pistacjowy to jeden z najlepszych pomysłów na wykorzystanie kremu pistacjowego. To ciasto jest kremowe, rozpływające się w ustach i z ciekawy twistem. Z czego on wynika? Wszystko to dzięki zastosowaniu imbiru! Koniecznie przetestujcie ten przepis na sernik pistacjowy.
Tortownica: średnica 22 cm
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza
Kroki postępowania
Spód: Wiórki kokosowe podprażyć delikatnie na patelni i odstawić do ostudzenia. Ciastka drobno pokruszyć np. w mikserze. Masło rozpuścić. Połączyć wszystkie składniki. Wszystko równomiernie rozłożyć w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odłożyć do lodówki.
Masa serowa: Imbir zetrzeć na tarce. Mikserem połączyć razem wszystkie składniki na masę, tylko do ich połączenia.
Wyciągnąć spód i wylać na niego masę serową. Piec sernik w 180 stopniach przez 40 minut. Po tym czasie przykręcić piekarnik do 160 stopni i piec jeszcze około 25 minut (konsystencja sernika będzie jeszcze gęsta, kremowa - taka ma być). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić sernik w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Sernik odstawić do lodówki na najlepiej całą noc.
Polewa: Wszystkie składniki zmiksować razem. Masę wyłożyć na wyciągnięty z lodówki sernik, a następnie odstawić do ostygnięcia.