Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jak zrobić ciasto na gofry?

Jak zrobić ciasto na gofry?

Gofry to pyszny deser lub przekąska, zależy którą wersję  gofrów przygotujecie. Gofry mogą być przygotowane  na słodko lub w wersji wytrawnej. Jak zrobić ciasto na gofry, żeby były chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku.

 

Najprostszy przepis na gofry

Przygotowanie pysznych gofrów nie jest trudne. Po pierwsze lista składników nie jest długa, po drugie na gofry jest kilka przepisów – jedni robią je na śmietanie, inni na pianie z białek. Oto najprostszy przepis na gofry – sprawdzony i gwarantujący sukces kulinarny.

Do przygotowania tych gofrów będziesz potrzebować mąkę, mleko, 2 jajka, olej oraz proszek do pieczenia. Żeby gofry wyszły chrupiące na zewnątrz, a delikatne w środku, ubij piane z białek.

Zobacz przepis na gofry idealne.

 

Jest kilka zasad, które warto przestrzegać robiąc gofry, oto one:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Ciasto mieszaj do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie sprawi, że gofry wyjdą twarde.
  • Rozgrzej gofrownicę. Nigdy nie wlewaj ciasta do nierozgrzanej maszyny.
  • Wlewaj odpowiednią ilość ciasta – za dużo ciasta wyleje się lub po prostu nie dopiecze.
  • Podczas pieczenia gofrów nie otwieraj sprzętu. Gofr rozerwie się, jeśli nie będzie upieczony.

 

Ile piec gofry?

Zależy od mocy gofrownicy. Zazwyczaj pieczenie trwa 3-6 minut. Na przykład gofrownica o mocy 1300 wat potrzebuje na upieczenie gofra 3 minut.

 

Czym smarować gofrownicę przed pieczeniem?

Większość urządzeń ma nieprzywieralną powłokę, więc nie trzeba smarować żadnym tłuszczem. Jeśli gofrownica nie m takiej powłoki lub wiesz, że ciasto przywiera, przesmaruj powierzchnię pędzelkiem zamoczonym w oleju.

 

Gofry belgijskie

Gofry belgijskie to rodzaj gofrów pochodzący z Belgii. Mają charakterystyczną strukturę i smakiem. Są one zazwyczaj grubsze i lżejsze niż inne gofry, mają głębsze kieszonki i są bardziej chrupiące na zewnątrz. Istnieją dwa główne typy gofrów belgijskich: gofry brukselskie i gofry liège. Gofry belgijskie są prostokątne i serwuje się je z cukrem, owocami lub bitą śmietaną. Gofry liège przygotowywane są z ciasta drożdżowego z cukrem, który pod wpływem pieczenia karmelizuje się i tworzy chrupiącą warstewką.

 

Gofry wytrawne

Gofry wytrawne to wersja gofrów na  słono z wytrawnymi dodatkami. Można je przyrządzić dwojako: do ciasta nie dodawać cukru, tylko sól i zioła i podać z wytrawnymi dodatkami, np. jajkiem w koszulce, warzywami lub do ciasta dodać drobno pokrojoną szynkę, papryką, cebulkę i starty ser.

Jeśli wybierasz wersję wytrawną, zobacz świetny przepis na wytrawne gofry z szynką, papryką i serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak