Karkówka to ten rodzaj mięsa, bez którego nie wyobrażamy sobie grilla. Jednocześnie praktycznie co roku zastanawiamy się, jak ją przyrządzić, aby był soczysta, aromatyczna i krucha? Wybór odpowiedniego mięsa to jedno, ale dobra marynata to najważniejsza rzecz! Jak ją przygotować? Oto najlepsze przepisy na marynatę do karkówki.
Jak grillować karkówkę, aby była krucha i soczysta?
Choć karkówka jest tak popularnym grillowym wyborem, to bywa problematyczna. Największym problemem jest łykowatość mięsa i gumowatość. Karkówka to bardzo specyficzny kawałek mięsa, ponieważ zawiera sporo tłuszczu, a jednocześnie jest zwarte i włókniste. Nic dziwnego, karkówka to część mięsa z okolic karku, który wykonuje stałą, ciężką pracę. Stąd też włóknista, kolagenowa struktura. Dlatego tak ważne jest odpowiednie przygotowanie mięsa, zamarynowanie i kontrolowanie czasu pieczenia na grillu.
Marynowanie karkówki - nie tylko dla smaku
Marynowanie mięsa sprawia, że nadajemy mu aromat, smak, ale nie tylko! Nie bez powodu czas marynowania często wynosi kilka, kilkanaście godzin. Nie inaczej jest w przypadku karkówki, którą przed grillowaniem zwykle trzymamy w lodówce przez całą noc w marynacie. Jakie składniki muszą się znaleźć w marynacie, aby mięso stało się miękkie, kruche i soczyste?
Marynata do karkówki - składniki, które musisz znać
W marynacie do karkówki nie może zabraknąć soli i soku z cytryny – nie tylko ze względu na smak. Sól rozluźnia mięso, a także sprawia, że podczas grillowania karkówka straci mniej soków. Kwas z soku cytrynowego ma podobne działanie - zmiękczy nasze mięso.
Może się wydawać, że zioła i przyprawy są używane w marynacie tylko ze względu na walory smakowe – nic bardziej mylnego! Przykładowo rozmaryn czy gorczyca zawierają antyoksydanty, które spowalniają utlenianie się tłuszczy. Dzięki temu mięso będzie dłużej świeże, a także soczyste.
Najlepsza marynata do karkówki na grilla – polecane przepisy
Skoro wiemy już, jakie składniki pełnią ważne funkcje w marynacie do karkówki, to możemy skupić się na smakach. Tutaj warto kierować się naszymi subiektywnymi opiniami. Karkówkę można marynować w słodko-kwaśnych nutach, typowo ostrych, ale i piwnych czy mocno ziołowych. Warto dodać też świeże warzywa, jak czosnek i cebula, które oddają smak. Oto kilka polecanych przepisów na najlepsze marynaty do karkówki:
- Marynata do karkówki na ostro
- Marynata do karkówki z ketchupem
- Marynata miodowo-pieprzowa do karkówki
- Marynata musztardowo-ziołowa do grillowanej karkówki
Gotowa marynata do karkówki na grilla – czy warto?
Odpowiednia kompozycja ziół i przypraw, a także proporcje pozostałych składników to klucz do udanej karkówki z grilla. Dużym ułatwieniem może być więc gotowa marynata, którą po prostu dodamy do mięsa. Prymat ma tutaj kilka ciekawych produktów - od marynat płynnych, po te sypkie, do których wystarczy dodać tłuszcz (oliwę lub olej).
Kompozycje smakowe w gotowych marynatach Prymat są różne. Znajdziesz tu pikantne i klasyczne propozycje, ale i serię inspirowaną whisky i smakami piwnymi. Wszystkie zawierają w sobie składniki, które sprawią, że mięso będzie miękkie, kruche i soczyste, ale i pełne smaku i aromatu!