Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ziemniaki z piekarnika – 5 sprawdzonych przepisów i porad

Ziemniaki z piekarnika – 5 sprawdzonych przepisów i porad

Ziemniaki z piekarnika – niezwykle proste danie, świetne solo lub jako dodatek do dania głównego. Pieczone ziemniaki można podać również jako przystawkę – wtedy przygotuj sos jogurtowy z ziołami z dodatkiem sera feta lub twarożku.

Poniżej znajdziesz 5 sprawdzonych przepisów na ziemniaki z piekarnika oraz kilka porad, dzięki którym zawsze będą smaczne.

 

1. Pieczone ziemniaki z piekarnika ze świeżym tymiankiem

Ten przepis to ulubiony przepis użytkowników serwisu „Doradca Smaku”. W tym przepisie ziemniaki kroimy na ćwiartki i doprawiamy aromatycznymi przyprawami wymieszanymi z olejem: papryką słodką, kminkiem, pieprzem czarnym i solą. Możesz również użyć gotowej przyprawy do ziemniaków. Wymieszanie przypraw w oleju ułatwi ich rozprowadzenie na ziemniakach. Dodajemy jeszcze 2-3 ząbki czosnku oraz gałązki świeżego tymianku.

 

Często pytacie, ile piec ziemniaki z piekarnika?

- ćwiartki ziemniaków surowych piecz ok. 30-40 minut w temperaturze 200 stopni;

- całe ziemniaki surowe piecz ok. 60-80 minut w temperaturze 200 stopni;

- małe, młode ziemniaczki piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni;

Można przyspieszyć pieczenie ziemniaków w piekarniku. Wystarczy je podgotować około 30 minut w osolonej wodzie. Pieczenie ziemniaków zależy od ich wielkości – dlatego polecam wybierać średnie, mieszczące się w dłoni lub, w sezonie, młode nieduże kuleczki.

 

2. Ziemniaki pieczone w folii – jak z ogniska

Świetny przepis, dla tych, którzy chcą odtworzyć smak ziemniaków z ogniska. Całe ziemniaki, w mundurkach, czyli ze skórką, zawijamy w folię aluminiową. Przed owinięciem każdego ziemniaka posypujemy szczyptą czosnku suszonego, soli oraz tymianku i bazylii. Można dodać odrobinę masła. Takie ziemniaki pieczemy około 45 minut w temperaturze 200 stopni, z funkcją termoobiegu.

 

3. Ziemniaki pieczone w rękawie foliowym

Ziemniaki z tego przepisu wyróżnia wyjątkowy smak i soczystość. Pieczenie w rękawie pozwala zamknąć soki i smaki w produktach. Ten przepis jest idealny dla tych, którym marzą się miękkie, pachnące przyprawami i boczkiem ziemniaczki. Poza ziemniakami, do rękawa foliowego dodajemy ząbki czosnku w łupinkach oraz pokrojony w kostkę boczek. I obowiązkowo – przyprawę do ziemniaków.

 

4. Chrupiące ziemniaki z piekarnika bez gotowania

Do tego przepisu wybierz młode, ale już większe ziemniaki. Młodych ziemniaków nie trzeba obierać ze skórki, ani nie trzeba ich wcześniej gotować. Wystarczy je wyszorować i osuszyć. Osuszone ziemniaki obtocz w oliwie z przyprawami i wstaw do mocno rozgrzanego piekarnika. Dzięki temu ładnie się przypieką i będą chrupiące.

 

5. Młode pieczone ziemniaki z piekarnika

To przepis na niewielkie, wielkości orzecha włoskiego ziemniaczki. Takie możesz zrobić tylko w sezonie – czerwcu lipcu. Młode ziemniaczki piecze się szybko i wystarczy im 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyszorowane kartofelki doprawiamy i pieczemy na blasze (lub w płaskim naczyniu), do zrumienienia. Podajemy posypane świeżym koperkiem. Takie ziemniaczki mają wyjątkowy, orzechowy smak.

 

Jakie przyprawy pasują do ziemniaków pieczonych?

Czosnek suszony, papryka słodka mielona, tymianek suszony (lub gałązki świeżego), rozmaryn suszony (lub gałązki świeżego), pieprz czarny mielony, kminek cały i sól. Można również użyć gotowej i sprawdzonej Przyprawy do ziemniaków i frytek Prymat.

 

Ziemniaki pieczone - 5 najważniejszych zasad

I. Dokładnie wyszoruj ziemniaki, które będą pieczone w skórce.

II. Ziemniaki przed pieczeniem posól. Sól zmiękcza i podkreśla smak ziemniaków.

III. Dopraw ziemniaki. Najlepiej wymieszaj olej/oliwę z przyprawami do ziemniaków i w takiej marynacie wymieszaj ziemniaki.

IV. Ziemniaki zawsze wkładaj do mocno rozgrzanego piekarnika. W zależności od przepisu jest to zakres 180-200 stopni.

V. Czas pieczenia dobierz do wielkości ziemniaków.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak