Przepis i sposób przygotowania na: Stripsy a la KFC
Stripsy a la KFC - przepis na domową wersję tego popularnego dania. Kawałki filetu z kurczaka obtoczone w cieście z przyprawami, a potem mące. Smażone na głębokim tłuszczu zmieniają swój kolor na złoto-brązowy i stają się soczyste i lekko pikantne. Obtoczone mąką stripsy wkładaj do frytownicy/rondla widelcem.
Kroki postępowania
Myjemy i czyścimy kurczaka. Kroimy w długie paski. Solimy i doprawiamy papryką, pieprzem cayenne i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
![Krok 1 - Stripsy a la KFC foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/strips-a-la-kfc1-2.jpg)
![Krok 2 - Stripsy a la KFC foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/strips-a-la-kfc2-2.jpg)
Zalewamy kurczaka ciastem naleśnikowym i mieszamy całość, aby ciasto obkleiło całego kurczaka.
![Krok 3 - Stripsy a la KFC foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/strips-a-la-kfc3-2.jpg)
Wsypujemy mąkę na kurczaka i potrząsamy całą miską w taki sposób, aby zrobiła się nierówna panierka.
![Krok 4 - Stripsy a la KFC foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/strips-a-la-kfc4-2.jpg)
Wrzucamy na rozgrzany olej kurczaka i smażymy około7 minut aż panierka zrobi się brązowo-pomarańczowa.
![Krok 5 - Stripsy a la KFC foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/strips-a-la-kfc5-2.jpg)
![Krok 6 - Stripsy a la KFC foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/strips-a-la-kfc6-2.jpg)