![Jak zrobić fuczki? foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/1719307990-jak-zrobic-fuczki-porada-doradca-smaku-small.jpg)
Pyszne domowe burgery składają się z kilku różnych składników. Odpowiednia bułka, świeże warzywa, pyszny sos i oczywiście soczyste mięso. W tym artykule skupimy się na tym, jak odpowiednio przygotować mięso na burgery według różnych szkół. Jakie sposób Wy wybieracie?
Jakie mięso na burgery?
Prawdziwe, soczyste burgery przygotowuje się ze 100% wołowiny. Jaki konkretnie kawałek wołowiny wybrać? Do burgerów można użyć: antrykotu, łopatki, szpondra lub rostbefu. Mięso powinno zawierać nieco tłuszczu, ale nie za dużo. Przyjmuje się, że powinno być go około 25%. Mięso należy zmielić, a następnie odpowiednio wyrobić i uformować kotlety do burgerów.
Jak przyprawić mięso na hamburgery?
Kluczem do przygotowania mięsa na hamburgery jest... prostota i minimalizm. Mięso, które jest jakościowe i odpowiednio wybrane nie wymaga ulepszaczy. Wystarczy sól, pieprz i odpowiednie ugrillowanie. Oczywiście, istnieją różne wariacje i pomysły na to, jak doprawić mięso na hamburgery. Jeśli chcemy czegoś nowego, warto spróbować! Poza solą i pieprzem do mięsa na hamburgery można dodać: chili, musztardę, sos worcestershire, cebulę czy gorczycę.
Jak przygotować mięso na burgery?
Mięso do burgera można wysmażyć w dowolnym stopniu. Najczęściej wybierany stopień wysmażenia to średni. Co ważne, mięso na hamburgery się grilluje, a nie smaży. Nie powinno się używać tu dodatkowego tłuszczu w postaci oleju czy masła (po to stosuje się mięso z zawartością tłuszczu w okolicach 25%). Mięso smaży się na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, po około 3 minuty z każdej strony (w zależności od wielkości i grubości kotletów.